Kirgistan

Pravoslavno kršćanstvo je jedna od dviju tradicionalnih religija u Kirgistanu – istaknuo je Atambaev na susretu s patrijarhom Kirilom I. u Moskvi. Izrazio je nadu da će prosperitet Pravoslavne crkve u Kirgistanu pomoći da se zaustavi iseljavanje stanovništva ruskoga jezika iz njegove zemlje. Prisutnost pravoslavnih kršćana potrebna je za političko i gospodarsko jačanje Kirgistana.

Njegova vlada će odnose između države i dviju najvećih religija – islama i pravoslavlja – postaviti na nove temelje, najavio je Atambaev. Do sada često nije bilo iskrene suradnje između države i religija koje su u službi ljudi te čiji su pripadnici ujedno i vjernici i građani.
Moskovska patrijaršija prošle je godine reorganizirala i proširila crkvene strukture u Kirgistanu. Ponovno je uspostavljena Eparhija Bishkek, čija nadležnost pokriva cijelo područje Republike.

Prema statistikama iz 2000. u Kirgistanu je 78,08% muslimana, 14,5% ateista te 5,34% pravoslavnih vjernika. Protestanta ima oko 1%, budista 0,35%, a katolika svega 0,26%.(ika/bitno.net)