Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanisław Gądecki, pozvao je Poljake da pokažu gostoljubivost prema izbjeglicama iz Ukrajine ako dođe do ruske invazije, prenosi CNA.

“U ovoj situaciji… pozivam svoje sunarodnjake da imaju otvorena i gostoljubiva srca za izbjeglice iz Ukrajine koji će htjeti potražiti utočište od rata u Poljskoj”, napisao je u svojem priopćenju nadbiskup Gądecki spomenuvši i izvještaj o raketiranju vrtića u pokrajini Donbas.

“Svi imaju pravo na život u miru i sigurnosti. Svatko ima pravo za sebe i svoje bližnje tražiti uvjete koji će osigurati miran život”, dodao je poljski nadbiskup.

Ovo priopćenje jedna je od nekoliko intervencija koje je Gądecki poduzeo u posljednje vrijeme vezano za prijetnju ruskog napada na Ukrajinu.

Tako su katolički biskupi Poljske i Ukrajine prošlog mjeseca potpisali zajedničku izjavu u kojoj su pozvali međunarodnu zajednicu da “na sve moguće načine” pomogne Ukrajini, a 12. veljače nadbiskup Gądecki pozvao je svećenike diljem Poljske da predvode molitve za mir.

Prema izjavi poljskog ministra vanjskih poslova Macieja Wąsike, zemlja se sprema za prihvat do milijun ljudi iz područja koje bi moglo biti zahvaćeno ruskom invazijom.

“Povijest Poljske pokazuje da je naša zemlja stoljećima bila utočište za izbjeglice koje su, poštujući poljsku kulturu i zakone, bježali od progona i mržnje”, napisao je u svojem današnjem priopćenju Gądecki.

“Neka naša gostoljubivost prema izbjeglicama pokaže svoj konkretan izraz u potpori koju im želimo pružiti uz pomoć naših humanitarnih organizacija – poljskog Caritasa, biskupijskih i župnih Caritasa i drugih udruženja”, napisao je predsjednik Poljske biskupske konferencije.

Istovremeno, katoličko sveučilište u Lublinu (KUL), gradu na istoku Poljske, objavilo je kako će studentima iz Ukrajine pružiti svu moguću pomoć.

“U pogledu trenutne situacije na ukrajinsko-ruskoj granici i ozbiljnim prijetnjama koje ona predstavlja. izražavamo svoju solidarnost s ukrajinskim narodom”, priopćili su iz sveučilišta.

“Svoju potporu na poseban način iskazujemo stotinama studenata KUL-a iz Ukrajine. Uvjeravamo vas da je vaše sveučilište spremno pomoći vam na svaki mogući način”, poručili su iz KUL-a.