Preko 100.000 hodočasnika okupilo se jučer u svetištu Božjeg milosrđa u Łagiewniki-Krakovu gdje je održana svečanost Jubilejskog čina prihvaćanja Isusa Krista za Kralja i Gospodina Poljske, izvijestili su poljski mediji.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup krakovski kardinal Stanisław Dziwisz, a tekst Jubilejskog čina prihvaćanja Krista pročitao je predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki. Danas je isti tekst pročitan u svim župama Poljske pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Jučerašnja proslava uslijedila je nakon nekoliko godina teoloških rasprava o potrebi proglašenja Krista kraljem Poljske. Kako je to u nedavnom razgovoru za tjednik Gość Niedzielny pojasnio biskup Andrzej Czaja, koji je nadležan u poljskom episkopatu za ovo pitanje, inicijativa je krenula još tamo 2006. kada je parlamentarni zastupnik, pokojni Artur Górski, predložio u Sejmu da Isus Krist bude proglašen kraljem Poljske. Njegova inicijativa bila je nadahnuta privatnim objavljenjima koja je imala službenica Božja Rozalia Celakówna, mističarka za koju trenutačno traje beatifikacijski proces. Ona je imala viđenja Isusa Krista u kojima joj je rekao kako Poljska može biti spašena ako on bude priznat za njezina Kralja.

Biskupi su na inicijativu političara reagirali s osnivanjem povjerenstva koje je trebalo ispitati sve teološke i društvene implikacije jednog takvog čina. Deset godina vođena je rasprava o tome što zapravo znači proglašenje ili priznanje Krista za kralja Poljske, a čitave četiri godine usuglašavan je tekst koji je pročitan jučer u Krakovu, a danas u svim crkvama diljem Poljske.

Datum čina priznanja ima višestruku simboliku: događa se dan prije svršetka Jubilejske godine milosrđa i svetkovine Krista Kralja, te tijekom proslava kojim Crkva u Poljskoj slavi 1050. godina od krštenja poljskog vladara Mješka I. s čime su Poljaci postali katolički narod.

33f4c6e708d95e7769cf91bc28b77556

Czaja je naveo da prihvaćanje Krista za Kralja Poljske ima svoje teološke korijene u enciklici “Quas primas” pape Pija XI., objavljenoj 1925. U njoj je papa pozvao na ponovno priznanje Krista za kralja kako u individualnom životu vjernika, tako i u u društvu, kao odgovor na agresivnu ateizaciju svijeta u kojem živimo. Tom enciklikom papa je ustanovio i svetkovinu Krista Kralja koju slavimo danas.

Pri tome, naglasio je Czaja, ponavljajući pri tome i ranije stajalište poljskih biskupa, ovdje nije riječ o proglašenju Krista za kralja Poljske “što je nepotrebno, jer promašuje bit Kristova kraljevanja i kraljevstva koje nije od ovoga svijeta”.

“U biti ovoga čina nije ‘ustoličenje’. Riječ je, naime, o tome da prihvatimo kraljevanje Krista nad sobom, nad našim narodom i našim obiteljima, potpuno mu predajući svoj život”, rekao je biskup Czaja koji je bio glavni čovjek episkopata u razgovorima s predstavnicima raznih molitvenih zajednica koje su pokrenule ovu inicijativu.

6528185c8e7355574dd3889cc3464759

Nadbiskup Stanisław Gądecki rekao je kako ovaj čin nije nikakva novost te kako se ništa u Crkvi nije promijenilo, ali jest u svijetu koji više ne priznaje istinu i kojeg treba podsjetiti da je Isus Krist istina.

“Zato ovo nije samo crkveni čin nego i društveni. Što imamo više osoba predanih Isusu, tim će biti sigurniji ovaj svijet u kojem živimo”, rekao je nadbiskup.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Foto: Gość Niedzielny