FB

Papinska akademija društvenih znanosti kritizirala je društvenu mrežu Facebook zbog prodaja korisničkih podataka u reklamne svrhe.

To je zloporaba intelektualnog vlasništva, novinarima je izjavila sociologinja Margaret Archer 2. svibnja, na kraju Opće skupštine Akademije u Vatikanu. Britanka se osobito osvrnula na namjeru osnivača Facebooka Marka Zuckerberga da platformu otvori i za djecu mlađu od 13 godina. Facebook promiče površno shvaćanje prijateljstva, izjavila je Archer. Platforma je više “utočište za usamljene osobe”, nego mjesto gdje bi se trebale stjecati društvene vještine za miran suživot ljudi.

Kao pozitivan primjer prinosa interneta dobrobiti društva Archer je navela mrežnu enciklopediju Wikipedia. Ta se platforma kroz deset proteklih godina doprinosom mnogih suradnika uvelike poboljšala. “Ova kultura znanja, za razliku od novca, ne gubi na vrijednosti time što njene vrednote zajedno dijeli sve više ljudi”, rekla je Archer. Kada se raznovrsno stručno znanje dijeli s laicima preko interneta, onda se daje prinos razvoju gospodarstva i društva. Archer predaje u Lausanneu, a od osnutka Papinske akademije 1994. njena je članica. Osnivač Wikipedije Jimmy Wales također je sudjelovao u radu plenarnog zasjedanja Akademije.

Akademija za društvene znanosti, prema riječima nadbiskupa Rolanda Minneratha iz Dijona, izjasnila se za kontrolu međunarodnoga financijskog tržišta. Moraju se stvoriti regulatorne strukture koje bi, zajedno sa sustavom za nadzor, bolje bdjele nad tim da bude više jasnoće u financijskoj praksi, izjavio je Minnerath.

Opća skupština Akademije održana je od 27. travnja do 2. svibnja. Bavila se enciklikom “Pacem in Terris” (1963.) i strategijama mira u globaliziranom svijetu. Akademija, čija je uloga nuditi ideje za daljnji razvitak crkvenoga društvenog nauka, okuplja oko 40 društvenih znanstvenika i novinara. (ika/bitno.net)