U nagovoru nakon jučerašnjeg Angelusa, papa Franjo preporučio je vjernicima ‘metodu’ kojom mogu čupati kukolj iz ‘njive’ svojega srca:

„Braćo i sestre, naše srce je njiva slobode: ono nije potpuno čist laboratorij, već otvoren i stoga ranjiv prostor. Da bismo ga njegovali kako treba, potrebno je, s jedne strane, stalno brinuti o nježnim izdancima dobrote, a s druge prepoznati i iskorijeniti korov u pravom trenutku. Zavirimo, dakle, u svoju nutrinu i istražimo malo što se ondje događa, što je to što u meni raste, što u meni raste, bilo dobro bilo loše“, rekao je Papa te nastavio:

„Postoji dobra metoda za to, a naziva se ispit savjesti, to jest vidjeti što se danas događalo u mome životu, što je snašlo moje srce i koje sam odluke donio. A to služi upravo tome da provjerimo, u Božjem svjetlu, gdje je korov, a gdje dobro sjeme“.

Franjo je i ranije govorio o važnosti ispita savjesti u vjerničkom životu. U studenome prošle godine kazao je kako je u vjerničkome životu „svakodnevni ispit savjesti tako važan.”

Tada je Sveti Otac preporučio i nekoliko pitanja koja bi si svaki vjernik trebao postaviti na kraju dana: “Prije nego završi dan, zastati nakratko: Što se dogodilo? Ne u vijestima, ne u životu: što se dogodilo u mojem srcu? Je li moje srce bilo budno? Je li raslo? Jesam li kroz sve prolazio nesvjesno? Što se odigravalo u mome srcu? Taj ispit je važan, to je dragocjen napor oko ponovnog sagledavanja onoga što smo doživjeli s posebnoga gledišta“.

Papa je sličnu poruku uputio vjernicima i u rujnu 2018. godine kada je kazao da „kršćanin treba svake večeri preispitati kako je proveo protekli dan da bi provjerio je li prevladala ispraznost i oholost ili je uspio nasljedovati Sina Božjega“.

„Potrebno je znati što se događa u našem srcu. Ako to ne činimo, ako ne znamo što se događa u našem srcu, kako kaže Sveto pismo, mi smo poput ‘životinja koje ništa ne razumiju’, te idu dalje po instinktu. Nismo životinje, nego Djeca Božja, kršteni darom Duha Svetoga. Zato je važno shvatiti što se danas dogodilo u našem srcu. Neka nas Gospodin pouči da ispit savjesti činimo uvijek, u sve dane“, ustvrdio je Franjo.

Obavljanje svakodnevnog ispita savjesti preporučivali su brojni sveci. Ovdje možete pročitati preporuke za ispit savjesti prema svetom Ignaciju Lojolskom, a ovdje se nalaze savjeti prema svetom Franji Saleškom.