Papa

Nakon privatne mise, koju je služio u kapeli nadbiskupskog dvora u Milanu, gdje je odsjeo, papa Benedikt XVI. je drugog dana pohoda Milanu povodom Svjetskog susreta obitelji 2. lipnja predvodio u milanskoj katedrali sa svećenicima i redovnicima molitvu Trećeg časa i održao prigodno razmatranje, a potom se na stadionu San Siro susreo s krizmanicima iz najveće talijanske i jedne od najvećih europskih biskupija, i s njima u podne izmolio Anđeosko pozdravljenje. U 17 sati je predviđen u nadbiskupskom dvoru susret s predstavnicima građanskih i političkih vlasti, a večeras će u parku Bresso sudjelovati na molitvenom bdjenju i saslušati obiteljska svjedočanstva. U tom istom parku će sutra služiti svečanu misu, kojom završava 7. Svjetski susret obitelji, zasjenjen potresima, koji su pogodili obližnju pokrajinu Emiliju Romagnu.

Papa je već sinoć na dolasku u Milano u pratnji državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea i novog sobara Sandra Mariottija, izrazio solidarnost s nastradalima i pozvao na velikodušnu pomoć žrtvama potresa. Političare je potaknuo da misle stvarno na blagostanje obitelji, glavnu baštinu čovječanstva. Već prvog dana boravka u Milanu na Svjetskom susretu obitelji iznio je snažne i važne teme te pozvao na odlučno svjedočenje kršćanske vjere.

U milanskoj katedrali, nakon molitve časoslova sa 7.000 biskupa, svećenika, redovnika i redovnica čak onih iz klauzure, Sveti se Otac osvrnuo na značenje celibata i zavjeta čistoće, istaknuvši kako su to za svećenike, redovnike i redovnice svijetli znakovi pastoralne ljubavi i nepodijeljenog srca. Ljubav prema Isusu vrije za sve kršćane, ali za svećenike i one koje su odgovorili na posvećeni redovnički poziv zadobiva posebno značenje. Jedino u Kristu nalazi se uvijek izvor i primjer kako svakodnevno pristajati uz Božju volju. Primijetio je kako je sv. Ambrozije, zaštitnik Milanske nadbiskupije, iznenađujućom jačinom propovijedao i gajio djevičanstvo Crkve i promicao dostojanstvo žene. Na kraju je podijelio poseban apostolski blagoslov svećenicima, redovnicima i redovnicama invalidima, koji su bili u blizini oltara u kolicima.

Još je življi bio susret na stadionu Meazza u San Siru s osamdesetak tisuća krizmanika, kojima je Papa preporučio da teže za višim idealima i nastoje izbjegavati sebičnost kako bi se što više približili svetosti. Mladi se s velikim oduševljenjem dočekali Svetog Oca, koji je primijetio kako su na ovom svjetski poznatom stadionu danas protagonisti oni. Krštenje ste primili zaslugom roditelja i kumova, a krizmu vlastitom i svjesnom odlukom. Krizma potvrđuje sakrament krštenja koji vam je otvorio ulazna vrata u Crkvu, rekao je papa Ratzinger i objasnio sedam darova Duha Svetoga i preporučio mladima da budu sveti, jer svetost nije rezervirana nekolicini, već svima. Za njih je to još važnije, jer raspolažu brojnim sredstvima, koji im pomažu uz pomoć Duha Svetoga i Marija na tom putu. (ika/bitno.net)