Papa Franjo svoj drugi dan pastoralnog pohoda Koreji započeo je 15. kolovoza svečanom misom na nogometnom stadionu u milijunskome gradu Daejeonu. Na dan kada katolici slave Uznesenje BDM ili Veliku Gospu, Južna Koreja obilježava dan proglašenja nezavisne države. Na misi s Papom okupilo se, prema informacijama organizatora, oko 50 tisuća katolika. Među nazočnima bili su i preživjeli i obitelji žrtava tragedije trajekta Sewol u kojoj je u travnju poginulo više od 300 ljudi.

Papa je pozvao nazočne da usmjere pogled prema Mariji koja je Majka Nade i ohrabrio ih da odbace svaki nehumani gospodarski model koji stvara novi oblik siromaštva i marginalizira radnike, te kulturu smrti koja obezvređuje sliku Božju, Boga života, i ugrožava dostojanstvo svakog muškarca, svake žene i djeteta. Korejske katolike, baštinike plemenite tradicije, pozvao je da se suprotstave očaju u društvu, te ih potaknuo na slušanje Božje riječi i pojačanu skrb za siromašne, ranjive i ljude u potrebi. Poglavar Crkve posebno je ohrabrio mlade i potaknuo na nadu.

Do stadiona se Papa dovezao u vlaku, misu je slavio na latinskome i korejskom, a propovijedao je na talijanskome jeziku. 

U nagovoru uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja, Sveti Otac molio je za one koji pate, za bolesne, siromašne i nezaposlene, sjetivši se u molitvi i stradalih na trajektu. Prije mise susreo se s četrdeset članova obitelji stradalih u toj tragediji i preživjelih, a jedan od njih zatražio je krštenje. Papa je obećao da će sam podijeliti sakrament sutra ujutro u apostolskoj nuncijaturi, izvijestio je dopisnik engleskog programa Radio Vatikana.

IKA