„Osjećam se ogorčeno i zgroženo ovim postupcima“, rekao je papa Franjo uredniku dnevnika Al-Ittihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Hamadu Al-Kaabiju, govoreći o spaljivanju Kur’ana ispred središnje džamije u Stockholmu u srijedu 28. lipnja, prenosi portal Hrvatske katoličke mreže.

Sloboda izražavanja, upozorio je Sveti Otac, ne smije se miješati s prijezirom prema bilo kome. „Svaka knjiga, koju njezini autori smatraju svetom, mora se poštivati ​​iz poštovanja prema svojim vjernicima, a sloboda izražavanja se nikada ne smije koristiti kao izgovor za prezir prema drugima. Dopuštanje toga mora biti odbačeno i osuđeno”, rekao je papa Franjo.

Papa je, podsjećajući na svoj posjet Abu Dhabiju 2019., izrazio zahvalnost za predanost Ujedinjenih Arapskih Emirata i šeika Mohameda bin Zayeda na putu širenja bratstva, mira i tolerancije te pozvao mlade da odrasle ne ostavljaju na miru. Također, Sveti Otac je otkrio što prepoznaje kao ključ kvalitetnog odgoja mladih. Jedini način da zaštitimo mlade od negativnih poruka, lažnih i izmišljenih vijesti, kao i od iskušenja materijalizma, mržnje i predrasuda jest da im damo potrebne alate, a to su sloboda, razbor i odgovornost, rekao je Papa te istaknuo važnost slobode.

„Bog nas je stvorio slobodnima čak i da ga odbacimo, a sloboda mišljenja i izražavanja bitna je za pomoć u rastu i učenju”, objasnio je papa Franjo. Mladi su budućnost, a ulaganje u mlade jamči kontinuitet, rekao je Sveti Otac. „Nikada ne smijemo pasti u iskustvo tretiranja mladih kao djece nesposobne birati i donositi odluke“, nastavio je Papa. Uvijek valja slijediti zlatno pravilo, činite drugima ono što biste htjeli vam da se učini.

Sveti Otac je istaknuo da su oni koji potiču mir u društvu potrebni više nego ikad. „Danas su nam potrebni graditelji mira, a ne proizvođači oružja; danas su nam potrebni graditelji mira, a ne poticatelji sukoba; trebamo vatrogasce, a ne piromane; trebamo zagovornike pomirenja, a ne ljude koji prijete uništenjem”, prenosi Papine riječi portal Hrvatske katoličke mreže.