Foto: Vatican Radio

Papa Franjo je otkrio da je “naljutio” njemačku kancelarku Angelu Merkel kada je pretprošle godine Europu usporedio s “jalovom ženom”, u razgovoru objavljenom u ponedjeljak, prenosi Narod.hr.

U razgovoru za talijanski list Corriere della Sera, Papa je rekao da ga je u studenom 2014. nakon govora u europskim institucijama u Strasbourgu nazvala njemačka kancelarka.

“Bila je pomalo ljutita, jer sam Europu usporedio s jalovom ženom. Upitala me je mislim li doista da Europa ne može više rađati djecu”.

Papa je rekao da joj je odgovorio: “Europa ih još može imati, i to puno, jer ima čvrste i duboke korijene”.

Europa “posjeduje jedinstvenu povijest”, istaknuo je Sveti Otac, “imala je i još može imati temeljnu ulogu, dovoljno je sjetiti se njezine kulture i tradicije koju utjelovljuje”.

“U najtežim trenutcima pokazala je da posjeduje neslućene mogućnosti”, dodao je Papa rođen u Argentini.

Papa je pozvao Europu u koju stižu rijeke izbjeglica, da se “promijeni”, “reformira” i “obnovi slomljeni” školski sustav. Snagu Starom kontinentu, ocijenio je, mogu dati “zaboravljeni velikani” poput njemačkog kancelara Konrada Adenauera, Francuza Roberta Schumana i Talijana Alcidea de Gasperija.

Papa je često bio iznimno kritičan prema europskim institucijama. Prošlog tjedna je u razgovoru za internetski list Asia Times, nakon pohvale izrečene kineskoj dinamičnosti, rekao: “Imamo baku Europu. Čini se da ona nije više majka Europa. Nadam se da će biti kadra ponovo preuzeti tu ulogu!”

Narod.hr | Bitno.net