Pandemija virusom korona je teško stanje. Crkva nestrpljivo čeka povratak u ispunjene bogoslužne prostore kako bi bila uz ljude, rekao je papa Franjo u propovijedi tijekom jutarnje mise u petak 17. travnja u Domu sv. Marte te primijetio kako Crkva želi što prije ponovno uvesti normalnu praksu dijeljenja sakramenata, upozorivši na opasnost isključivo „virtualnog“ vjerovanja.

Uvodeći u euharistijsko slavlje pozvao je vjernike da mole za trudnice, koje se pitaju u kakvom će svijetu živjeti njihovo dijete. Normalno je da su u doba ove zaraze one zabrinute zbog posljedica i prilika u kojima će dijete rasti. Papa je molio Svevišnjega da ih ohrabri kako bi prihvatile dijete, iako će svijet drugačije izgledati, ali će ipak ostati svijet kojeg Bog ljubi. Osvrćući se u propovijedi na treće Isusovo ukazanje učenicima nakon uskrsnuća na Tiberijadskom jezeru i na njegov ponovni poziv da bace mrežu kako bi je napunili ribama, papa Franjo primijetio je kako se radi o jednoj sceni koja se odvija prirodno, jer su učenici rasli zajedno s Njime. I mi kršćani moramo rasti u tom obiteljskom ozračju, koje nije osobno, već zajedničko.

Obiteljsko raspoloženje bez zajednice, bez Crkve i bez sakramenata je opasno, jer se može pretvoriti u obiteljski gnosticizam, odcijepljen od Božjeg puka, upozorio je Papa i primijetio kako se u ovoj pandemiji komunicira medijima, ali ljudi nisu zajedno kao što se vidi i tijekom ovih jutarnjih misa na kojima vjernici ne mogu sudjelovati te se i pričest odvija samo duhovnim putem. Stanje je složeno. Moramo izaći iz ovog tunela i vratiti se zajedništvu, jer ovo nije prava Crkva, već Crkva koja riskira postati ‘virtualizirana’, upozorio je Papa i molio da nam Bog poda konkretan obiteljski duh, intimnost s Njime, ali u zajedništvu Crkve sa sakramentima i Božjim pukom.

Cjeloviti prijevod papine propovijedi – Papa: Dobar biskup ukorio me jer sam zbog pandemije slavio Uskrs u praznoj bazilici

IKA | Bitno.net