Odluka je Američke vlade istinski napad na vjersku slobode i savjest – izjavili su američki biskupi komentirajući odluku Uprave američkog predsjednika Obame da sve američke bolnice, uključujući i katoličke, u svojim programima od 2013. godine imaju omogućiti uporabu kontracepcijskih i abortivnih pripravaka.

Predsjednik nam govori da nam ostaje godina dana za izbor načina kako postupati protiv savjesti – ustvrdio je nadbiskup New Yorka i predsjednik Biskupske konferencije Sjedinjenih Država Timothy Dolan, nakon odluke Obamine uprave da svaka zdravstvena služba mora omogućiti kontracepcijske i abortivne proizvode. Sasvim je nemoralno primorati američke građane da biraju između kršenja vlastite savjesti i odricanja od zdravstvene službe – istaknuo je budući kardinal. Riječ je, smatra nadbiskup Dolan, o napadu na korištenje zdravstvenih usluga i na vjersku slobodu. Vlada ne bi smjela – upozorio je njujorški nadbiskup – primoravati američke građane da trudnoću shvaćaju kao bolest koju valja izbjeći po svaku cijenu.

Savezna vlada nije nikada dosad primoravala osobe i organizacije da kupuju proizvode koje po savjesti ne žele rabiti – ustvrdio je nadbiskup. Budući kardinal smatra da izabrani u Kongres moraju shvatiti žurnost „da se ponovno uspostavi vjerska sloboda i sloboda savjesti, i slijedom toga odbaciti tu vladinu mjeru.

Odluka je izravan napad na vjeru i na Prvi amandman – izjavila je časna sestra franjevka Jane Marie Klein, predsjednica „Franjevačkog saveza“ trinaest katoličkih bolnica. Stotine je zdravstvenih djelatnika ogorčeno i zbunjeno tom odredbom – izjavila je Kathleen Sebelius, tajnica Zdravstva.

I katolička zdravstvena udruga Sjedinjenih Američkih Država oštro je osudila vladinu odluku. Predsjednica udruge časna sestra Carol Keehan ustvrdila je da je Bijela kuća izgubila prigodu prikladno zaštiti slobodu savjesti. Predsjednik Caritasa Sjedinjenih Država otac Larry Snyder rekao je da je duboko razočaran odlukom vlade da se ne osvrće na prizive vjerskih ustanova.

Poznati talijanski pravnik Carlo Cardia, profesor crkvenoga prava na rimskom sveučilištu Roma Tre, izjavio je pak da se odluka američke vlade protivi Ustavu Sjedinjenih Američkih Država. Prvo što mi dolazi na um, primijetio je pravnik, nije samo Američki ustav nego i međunarodne povelje za ljudska prava koje štite slobodu savjesti i njezinu primjenu. Svi se sjećamo prve primjene priziva savjesti, odsluženje vojnog roka, kada je vrijednost obrane domovine morala pokleknuti pred prizivom savjesti. No, sada je pravo priziva savjesti, koje ima višestruke primjene, stavljeno među zagrade i nitko se ne osvrće na njega. Napad se na savjest izvodi na raznim područjima, a uvjeren sam da će biti još žešći. Žurno je dakle da se na međunarodnoj razini promisli o napadima, inače ljudska prava, iskreno govoreći, gube svoje univerzalno obilježje – ustvrdio je profesor Cardia.

Na primjedbu kako se pobačaj želi proglasiti pravom, rekao je da se nijekanjem nekog prava njegovu alternativu proglašava pravom. Prisjetimo se legalizacije pobačaja, govorilo se da pobačaj nije pravo, nego je manje zlo u očajnim situacijama, te da su svi žalosni zbog toga. Malo po malo taj se osjećaj sasvim zagubio. Pobačaj se pretvara u pravo, a priziv savjesti postupno u nevrijednost – istaknuo je profesor Cardia.

Na upit nije li ovo napad na identitet, rekao je da je identitet neke udruge, odnosno vjeroispovijest, prvo pravo koje se ima štititi. Identitet ima dva vidika: strukturalni i načelni. Ako tvrdim da se načela imaju pokoriti civilnome zakonu koji ima drukčija načela, onda niječem egzistencijalno pravo vjeroispovijesti. Niječem pravo na unutarnji ustroj, niječem dakle identitet vjeroispovijesti. Čini mi se da idemo prema totalitarističkom organiziranju ljudi – zaključio je profesor Cardia. (rv/bitno.net)