Njemačke političke stranke CDU i CSU u zajedničkom izbornom programu za jesenske državne izbore žele istaknuti “kršćanski značaj” svoje zemlje, istodobno ističući “poštivanja svakoga vjerskog uvjerenja”. Vidljivo je to iz nacrta izbornog programa koji je u Berlinu postao poznat i prije nego što su ga Angela Merkel (CDU) i Horst Seehofer (CSU) 17. lipnja predstavili na stranačkom kongresu, izvijestila je njemačka katolička tiskovna agencija KNA.

Na oko 125 stranica stranke izlažu viziju svoje buduće politike. I u europskoj politici nužno je priznavanje “zapadno-kršćanskih korijena i ideja”, ističe se nadalje. Temelj svih zakona je “odgovornost pred Bogom” i to bi i u EU ugovorima trebalo biti “jasno”. Dvije kršćanske unije također ističu “izvanrednu ulogu Crkve i njezinih dobrotvornih organizacija” za društvo i žele zadržati dosadašnja državno-crkvena odnose.

U obrazovnoj politici Unije potiču očuvanje konfesionalnog vjeronauka. Ostali nastavni sadržaji, kao što su nastava filozofije i etike, ne mogu zamijeniti vjeronauk. Tko traži ukidanje konfesionalnih vjeronauka, taj “utire put prema eroziji našeg društva, prožetog kršćanskim vrijednostima”, navodi se u nacrtu programa. Unija traži da se provodi i islamska vjerska nastava u školama.

(ika/bitno.net)