Nedavno se u vodećem engleskom katoličkom magazinu Catholic Herald mogao pročitati članak Francis Philips u kojem se na detaljan način opisuje kako kršćanski aktivizam u društvu donosi ploda i ima utjecaja čak i na vodeće multinacionalne kompanije. Cijeli slučaj je počeo s odlukom kompanije Tesco da s 30.000 funti podupre ovogodišnji londonski Gay pride. Nakon objave te vijesti mnogi su pisali Tescu, naglašavajući da odluka tvrtke da podupre paradu na kojoj se redovno ruga kršćanskoj vjeri vrijeđa stavove velikog broja obitelji koje su njihovi kupci. U dopisima su također naglasili razočaranost takvom odlukom te najavili da će početi kupovati negdje drugdje.

Prvi odgovor Tesca je bio formalno hladan i stereotipan te je u njemu stajalo: „Mi smatramo da su svi dobrodošli u Tesco. To se reflektira i kroz ljude koje zapošljavamo i kroz naše kupce. To se također reflektira i u širokom rasponu organizacija i ciljeva kojima doprinosimo…“, nakon čega je slijedio popis nekih značajnih iznosa koje je Tesco donirao u dobrotvorne svrhe, poput Društva za pomoć oboljelima od Alzheimera. Na kraju bi dodali: „Ponosni smo što smo pozvani poduprijeti World Pride 2012. uz niz drugih društvenih i dobrotvornih događanja.“

Ipak, Tesco je, vjerojatno pod pritiskom brojnosti prosvjeda kupaca,  na višoj razini razmotrio svoju odluku te se, 21. prosinca, onima koji su prosvjedovali mailom izravno obratila Daniella Thomas, izvršna direktorica službe za korisnike, navodeći:

„Prihvaćam vaše neslaganje s našom odlukom o sponzoriranju Pride London. Tesco je najveći poslodavac u privatnom sektoru u Velikoj Britaniji i naša radna snaga dolazi iz različitih krugova… Mi potičemo kolege koji žele organizirati vlastite društvene grupe unutar tvrtke, jedna od kojih je Out at Tesco, za djelatnike homoseksualnog opredjeljenja. Ova grupa je zatražila potporu za London Pride, i mi smo na to pristali jer je dio naše politike da sve naše zaposlenike tretiramo podjednako… Naša potpora ne implicira moralni, filozofski ili politički stav. Ona nije izraz Tescovih pogleda; ona jednostavno reflektira različitost ljudi koji rade za nas…“  Na koncu je stajalo: “Znamo da biti vodeći trgovac na malo u UK nosi sa sobom jedinstvene odgovornosti… Imamo odgovornost pažljivo slušati naše mnoge i različite kupce i interesne skupine, poštovati njihove poglede i pokušati uskladiti njihova mišljenja i naše odluke… Kakav god bio problem, naša namjera nikada nije namjerno raspaliti ili polarizirati javno mišljenje, ili već spornu raspravu učiniti još spornijom… Vrlo smo svjesni da je dobronamjerna akcija s ciljem potpore nekim našim kolegama u Tescu nenamjerno izazvala neke nesporazume i nedostatak povjerenja. Mi to nikada ne bismo učinili namjerno i žao nam je zbog toga. Nastavit ćemo podržavati naše kolege u Out at Tesco mreži…Većina naše dobrotvorne i društveno svjesne potpore se, ipak, fokusira na donošenje praktičnih dobrobiti radije nego financirati događaje o buđenju svijesti. Mi ćemo, stoga, raspraviti s Out at Tesco grupom kako ih ubuduće možemo podržati, a na načine koji neće uključivati sponzoriranje događanja… Nadam se da ovim započinje obnova vašeg povjerenja da Tesco doista pokušava napraviti pravu stvar i doista sluša vaše povratne informacije.“

Kršćane u Velikoj Britaniji ovakva odluka je ohrabrila jer pokazuje da zalaganje za vlastite stavove i vrijednosti može biti itekako učinkovito, posebice kad se jasno uspiju artikulirati stavovi inače tihe većine.

K.S.  Bitno.net