Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar odgovorio je kritičarima iz vrha Srpske pravoslavne Crkve koji su napali njegove nedavno izrečene izjave u kojima je komentirao hrvatsko-srpsku komisiju koja istražuje lik i djelo bl. Alojzija Stepinca te pozvao pravoslavnu braću na dijalog “jer jedino to priliči članovima Kristove Crkve”.

Podsjetimo, nadbiskup Hočevar je u nedavnom razgovoru za Politiku o komisiji izjavio kako se “katolici jako čude kako to da se od njih zahtijeva toliko proučavanje, a nije se postupilo na isti način kada je SPC proglašavala svoje svece”.

„Znamo primjerice, kako ni u samoj srpskoj javnosti nije bilo jedinstvenog mišljenja oko kanoniziranja vladike Nikolaja Velimirovića, ali on je, ipak, uvršten u red svetih bez dubljeg razmatranja tih zamjerki“, rekao je tada nadbiskup.

Vladika Nikolaj Velimirović obnašao je službu episkopa ohridskog i žičkog u razdoblju između dva svjetska rata, a SPC ga je kanonizirao 2003. Velimirovića se kritizira zbog njegovih antisemitskih stavova i simpatiziranja nacističkog pokreta, pa je i njegova kanonizacija prošla u znaku rasprava o njegovom političkom djelovanju.

Nadbiskupova izjava naišla je na žestoke reakcije srpskih pravoslavaca pa je sveti arhijerejski Sinod SPC-a izdao oštro priopćenje u kojem je napisao kako je Hočevar  “sebi dao slobodu da ‘po njemu poznatim mjerilima’, dovede u pitanje svetost Novog Zlatousta (kako Velimirovića zovu u SPC-u, op. a.) čak uspoređujući ga s kardinalom Stepincem ili proglašavajući ga za srpski ekvivalent Stepincu”.

Eparhija šabačka čak je organizirala potpisivanje peticije kojom bi Hočevar bio proglašen “nepoželjnom osobom u SPC-u”.

Na sve ove, mora se napisati, pomalo histerične reakcije, nadbiskup je odgovorio dodatnim priopćenjem u kojem je pojasnio što je htio poručiti izjavom o Stepincu i Velimiroviću.

“Odgovarajući na novinarska pitanja kao pastir Crkve, imao sam obvezu predstaviti i ona pitanja koja mi često postavljaju vjernici. Nitko od vjernika, a ponajmanje ja, nije želio uspoređivati ove dvije povijesne ličnosti”, napisao je Hočevar, odmah dodajući:

“Ipak, pitamo se zašto vjernici Katoličke Crkve u Srbiji moraju trpjeti teret neriješenih problema čiji su epicentri van Srbije. Aktualizirano je i pitanje vrijede li ista mjerila u tumačenju povijesti, pa tako i isti pristupi prilikom proučavanja nekog kandidata za svetost? To su najlegitimnija pitanja.”

Nadbiskup beogradski poručio je i kako će Sinodu SPC-a uputiti pismo s prijedlogom za dijalog.

“Uvjeren sam da jedino to priliči članovima Kristove Crkve. Posebice u ovim ozbiljnim vremenima s još ozbiljnijim teološkim i pastoralnim pitanjima. Odlučan u promicanju autentičnog dijaloga, molim Gospodara povijesti da nam svima udijeli mir i radost”, zaključio je nadbiskup Hočevar.

Goran Andrijanić | Bitno.net