Taize: 30.000 mladih u Berlinu

Na Taizeov susretu mladih u Strasbourg stiže više od 20.000 mladih kršćana iz cijele Europe. Na molitvenom susretu, organiziranom prvi put preko granica – u francuskom Strasbourgu i u susjednoj njemačkoj pokrajini Ortenau (Baden-Württemberg), molit će se za napredak pravednije i solidarnije Europe.

Prijateljstvo koje nadilazi granice, primjer je i pomirba između Francuske i Njemačke, može biti primjer za izgradnju pomirenja u svijetu, kršćani mogu “pridonijeti liječenju rana čovječanstva”, rekao je prior zajednice iz Taizea brat Alois. Susret će promicati solidarnost koja ne isključuje nikoga, “niti pojedince niti cijele nacije”. U poruci sudionicima susreta glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon pozvao ih je da se zauzimaju za “zajednički cilj – mir i razvoj ljudskih prava”. Brat Alois također se nada impulsima solidarnosti i međusobne povezanosti u Europi. Susret mladih pridonijet će novom duhu optimizma, rekao je za dnevne novine “Badische Tagblatt”: “Nakon pada zida u Berlinu, vlado je duh optimizma. Taj je entuzijazam u međuvremenu zaspao, a mi ga želimo ponovno oživjeti”.

Prior Taizea istaknuo je kako adolescentima, u sve složenijem sekularnom društvu, vjerovati postaje sve teže. Zato je važno ozbiljno shvatiti egzistencijalna pitanja mladih. “Mladi ljudi su u potrazi za duhovnom hranom”, rekao je voditelj ekumenske zajednice u istočnoj Francuskoj brat Alois.

Od subote do srijede mladi kršćani iz cijele Europe svakodnevno će zajedno moliti u katedrali u Strasbourgu i u dvoranama u europskim gradovima. U jutarnjim satima predviđen je zaseban program u crkvenim zajednicama domaćina s obje strane Rajne.

Također, planirana je rasprava s parlamentarcima Europske unije u Europskom parlamentu i razgovor sa sucima Europskog suda za ljudska prava. Pridružit će im se nadbiskup Freiburga Robert Zollitsch, nadbiskup Strasbourga Jean- Pierre Grallet, kao i biskup Karlsruhea Ulrich Fischer. Vrhunac susreta je proslava drukčije Nove godine, izvještava agencija Kathpress.

Duhovnost Taizea poznata je po svom jednostavnom načinu života te po meditativnim i privlačnim pjesmama. Samostanska zajednica razvila se u posljednjih nekoliko desetljeća u vjersku atrakciju za mlade iz cijele Europe. Osnovao ju je Roger Schutz, porijeklom iz Švicarske. Nakon njegove smrti vodstvo zajednice od godine 2005. preuzima brat Alois, porijeklom iz Stuttgarta. U zajednici je oko 100 muškaraca iz više od 25 zemalja.

IKA