Nadbiskup Los Angelesa José Horacio Gómez u pismu koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice objasnio je razloge Papinog čina. Naime, mons. Salazara su 2005. godine optužili da je ’90-ih godina prošlog stoljeća, dok je bio svećenik u jednoj župi, u nekoliko navrata zlostavljao maloljetnike.

Kad je optužba podnesena, već je bio zaređen za biskupa. Nadbiskupija je tada poslala istražni materijal Zboru za nauk vjere, koji je proveo istragu i poduzeo mjere opreza koje je biskup poštovao, stoji u pismu nadbiskupa Gomeza. Nadbiskupija optužbe smatra vjerodostojnima.

Nadbiskupija Los Angeles je preko nadležnog odbora provela i neovisnu istragu koja je ustanovila da su optužbe vjerodostojne te je priopćila svoje rezultate i preporuke Svetoj Stolici kako bi ona donijela konačnu odluku o statusu biskupa Salazara.

„Zahvalan sam Svetom Ocu zbog toga što s ljubavlju brine o Božjoj obitelji u nadbiskupiji Los Angeles. Te su odluke poduzete zbog duboke brige za zdravlje i pomirenje sa žrtvama zlostavljanja te za dobro poslanje Crkve. I dalje ćemo kroz molitvu i naše djelovanje biti uz žrtve koje su pretrpjele zlostavljanje“, stoji u pismu nadbiskupa Los Angelesa Gomeza, prenosi Vatican News.

IKA | Bitno.net