Katolicke primalje u Skotskoj

Dvije primalje iz Škotske dobile su spor pred sudom i više neće morati, kao što su to i tražile zbog svoje katoličke vjere, biti na bilo koji način profesionalno povezane s rađenjem abortusa u klinici gdje su zaposlene.

Mary Doogan (58) i Concepta Wood (52) ranije su podnijele žalbu protiv Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i tražile da ih se na temelju načela prigovora savjesti oslobodi svakog sudjelovanja u proceduri abortusa, pa i onog neizravnog, kroz nadziranje ili drugačiju vrstu pomoći osoblju koje to radi. Prva sudska instanca to im je pravo odbila, s obrazloženjem kako im ljudska prava nisu ugrožena jer ne sudjeluju izravno u abortusu.

Međutim, primalje su se odlučile žaliti i sada im je Žalbeni sud dao za pravo, te presudio kako njihov prigovor savjesti mora biti primijenjen ne samo “na izravnu medicinsku proceduru abortusa, nego na cijeli medicinski tretman koji je povezan s njom”.

Medicinske sestre su iz Glasgowa i rade već više od 20 godina kao primalje. Odluku Žalbenog suda dočekale su, kako su rekle, “s oduševljenjem”.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

– U vjeri kako je život svet od začeća do prirodne smrti, kao primalje uvijek smo radile sa sviješću kako postoje dva života o kojima moramo brinuti tijekom poroda: onaj majke i onaj djeteta. Današnja presuda potvrda je prava svih primalja da se distanciraju od prakse kojom bi se povrijedio njihov prigovor savjesti. Takva potvrda natjerala bi katolkinje da započnu dvojiti o tome da se bave ovom plemenitom profesijom – stoji u priopćenju za javnost koje su škotske babice objavile nakon presude, u kojem su poručile i kako im je drago da se “mogu vratiti svojem poslu”.

Pravna borba primalja započela je 2007. kada je uprava njihove bolnice uvela promjene po kojem su žene koje su radile abortus bile smještene na odjelu za porodništvo, a ne na ginekološkom odjelu. U Britaniji prigovor savjesti za medicinsko osoblje dopušten je od legalizacije abortusa 1967., a ova će presuda zasigurno imati dublje posljedice na njegovo striktno provođenje.

J. R. | Bitno.net