Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić uputio je 3. rujna dopis župnicima u kojem ih, kao i sve redovnike i redovnice Vrhbosanske nadbiskupije, poziva da se 7. rujna uključe u molitvenu akciju za mir u Siriji koju je pokrenuo papa Franjo.

“Sveti Otac Franjo pokrenuo je inicijativu molitve za mir u Siriji 7. rujna. Tom molitvom papa želi zaustaviti krvoproliće u Siriji i potaknuti da odustanu od napada u Siriji, koji bi još više doveo do krvoprolića. Zato neumoljivo poručuje: nikada više rata. Zato je pozvao na molitveno bdjenje 7. rujna od 19 do 24 sata.

U želji da se uključimo u ovu molitvenu akciju pozivam sve pastoralne djelatnike, kao i sve redovnike i redovnice da organiziraju molitvu za mir u Siriji. Mogu se uključiti organizirajući molitveno bdjenje ili u subotu navečer kao i u nedjelju ujediniti se u toj molitvenoj akciji vlastitim programima.

Mi u BiH smo iskusili što znači strašno krvoproliće i sva patnja rata. Nažalost tolike bolne posljedice nosimo još i danas. I nama je značila solidarnost svijeta s našim patnjama, posebno bl. Ivana Pavao II. koji je pozivao cijeli svijet katolički na molitvu za mir u našoj zemlji. To nas bolno iskustvo i te kako potiče da se sami s većim žarom uključimo u tu molitvenu akciju za mir u Siriji”, kaže se u dopisu kardinala Puljića.

Poziv vjernicima svoje biskupije uputio je 2. rujna i biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić: “Svećenici, redovnici, redovnice i ostali vjernici naših biskupija pridružit će ovomu apelu prema svojoj mogućnosti, sjećajući se sa zahvalnošću slična apela na molitvu blaženoga pape Ivana Pavla II., u siječnja 1994., za mir na balkanskim prostorima. Iako je u subotu, 7. rujna, obvezan spomendan sv. Marka Križevčanina, hrvatskoga prezbitera i mučenika, određujem da se može uzeti jedna od prigodnih sv. Misa: Misa za progonjene kršćane (Rimski misal, str. 720 ) ili Misa za pravdu i mir (RM, str. 724). Vjernike pozivam da u subotu sudjeluju na misi ili privatno obave neku pobožnost: pohod Presvetom Sakramentu, izmole Gospinu krunicu ili križni put… kao odgovor na poziv Svetoga Oca, ili da se putem suvremenih sredstava komunikacije pridruže molitvi koju će na Trgu sv. Petra predvoditi papa Franjo”, stoji dopisu biskupa Perića. (ika/bitno.net)