John Tong

Nedavni prijedlog kardinala Fernanda Filonija o ustanovljenju Povjerenstva na visokoj razini između Narodne Republike Kine i Svete Stolice u svrhu suočavanja s neriješenim pitanjima koja se odnose na život kineskih katolika, velika je nada za budućnost – uvjeren je kardinal John Tong, biskup Hong Konga. Taj kineski kardinal, koji je posljednja tri tjedna bio u Rimu kao ovlašteni predsjednik Biskupske sinode o novoj evangelizaciji, rekao je za agenciju Fides da moli za to da – uoči skoroga vrlo važnog kongresa Komunističke partije – razmišljanja pročelnika Zbora za evangelizaciju, kardinala Fernanda Filonija, koja je iznio u članku objavljenom u katoličkom tromjesečniku hongkonške biskupije ‘Tripod’, kineske vlasti prime kao „prijateljsku gestu“.

I po mišljenju kardinala Tonga dijalog je potreban, jer se bez njega ne može pokušati riješiti ni jedan od još otvorenih problema, dok se kroz dijalog mogu nadvladati nerazumijevanje i nesuglasice. Hongkonški je biskup kao primjer dao slučajeve nelegitimnih biskupskih ređenja, koja je nametnula Crkva koja je u Kini, koja – objasnio je kardinal – uznemiruju jer ranjavaju Crkvu u bitnoj točki njezine naravi. Dijalogom se može obrazložiti činjenica da biskupi nisu politički dužnosnici nekog sustava. Kako bi netko postao svećenik treba imati odgovarajuća obilježja s doktrinarnoga, moralnoga, pastoralnoga i ljudskog stajališta. A to još više vrijedi za izbor biskupa – istaknuo je kardinal Tong.

Članak pročelnika Zbora za evangelizaciju, kardinala Fernanda Filonija, – prema riječima hongkonškoga biskupa – uvjerljivom snagom ocrtava pozitivne utjecaje koje sloboda vjere i pripadnosti Katoličkoj crkvi mogu imati i na području uljudnoga suživota. Biti dobar katolik, i biti dobar građanin, između tih činjenica postoji veliki sklad – primijetio je kardinal. Naše tisućljetne tradicije utemeljene na konfucijskoj misli potiču pojedince da se sami ispravljaju kako bi živjeli u skladu i poštovanju prema vlastitoj obitelji, društvu i cijelom svijetu. A nasljedovanje Krista daje upravo te učinke, oslobađajući nas od samoljublja i materijalizma, te vodeći nas tomu da ljubimo bližnjega. I vlasti bi trebale to prepoznati i cijeniti – primijetio je kardinal. Ako je Crkvi dopušteno odgajati svoje vjernike u slobodi, tako da mogu uistinu biti dobri katolici, i društvo od toga ima koristi – istaknuo je na kraju kardinal Tong. (rv/bitno.net)

Foto: www.asianews.it