Gay

Nakon što je čelnik uprave američkog lanca restorana brze prehrane Chick-fil-A Dan Cathy prošli mjesec izjavio kako je njegova tvrtka protiv homoseksualnih brakova i zato sponzorira čitav niz nevladinih udruga koji promiču kršćansko shvaćanje obitelji, rasprava u SAD-u oko njegovih izjava ne jenjava.

Kršćanin Cathy je u razgovoru za vjerske medije, među ostalim, rekao kako njegova tvrtka pokušava poslovati na “biblijskim načelima”, pa zato i inzistira na tome da je više od 1600 njihovih restorana diljem SAD-a zatvoreno nedjeljom.

“Podržavamo obitelj, onako kako je ona definirana u Bibliji. Naša tvrtka je obiteljska”, rekao je Cathy u razgovoru za novine Biblical Recorder. Također, u jednom radijskom razgovoru predsjednik Chick-fil-A jasno je izrazio svoje stajalište o istospolnim brakovima.

Gay“Mislim da zazivamo Božji sud na našu naciju kada Mu govorimo: ‘Znamo bolje od tebe što čini obitelj’. Molim se za Božju milost da naš naraštaj ne bude tako ohol da mislimo kako možemo redefinirati obitelj”, poručio je američki biznismen, dodajući kako njegova tvrtka svake godine redovito daje donacije za više kršćanskih udruga.

Njegove izjave izazvale su iznimno oštre reakcije – prvo je čitav niz gay udruga pozvao na bojkot proizvoda Chick-fil-A i prosvjede na kojima su se istospolni parovi ljubili u restoranima brze prehrane. Potom je nekoliko studentskih udruga pokrenulo inicijativu da restoranima toga lanca brze prehrane bude zabranjeno poslovati u sveučilišnim kampusima. Naposljetku su se oglasili i političari – gradonačelnik Bostona Thomas M. Menino poručio je upravi Chick-fil-A da ne otvaraju novi restoran u njegovu gradu jer ne želi imati u Bostonu “biznis koji diskriminira ljude”. Slične poruke mogle su se čuti i iz gradskih uprava Philadelphije, Chicaga i New Yorka. Riječju, dijelom američke javnosti zavladala je prava histerija koja je bila toliko jaka da je zasmetala i nekim liberalnim komentatorima poput Stevea Salbua iz New York Timesa koji je upozorio političare da svojim postupcima ugrožavaju pravo na slobodu govora i izražavanja mišljenja Dana Cathyja.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Na kampanju mržnje protiv Chick-fil-A reagirali su i kršćanski krugovi, pa je tako bivši kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju i nekadašnji guverner Arkansasa Mike Huckabee organizirao “Dan potpore za Chick-fil-A”. Huckabee je pozvao sve koji podržavaju tvrtku i stavove njezina čelnika da 1. kolovoza objeduju u nekom od njezinih restorana. Rezultat te akcije bili su ogromni redovi ispred restorana, pri čemu su mnogi od njih ostali bez namirnica zbog velike potražnje.

G. A. | Bitno.net