Od mafijaša do sveca! Ovako bismo mogli opisati glumački put Joea Mantegne, Amerikanca talijanskog porijekla, koji će nakon uloge beskrupuloznog mafijaša Joeya Zase u Kumu III. i specijalnog agenta FBI-a u Zločinačkim umovima, utjeloviti lik, kako sam kaže, „jednoga od najizvanrednijih ljudi 20. stoljeća“ – svetog oca Pija iz Pietrelcine.

– Ovaj film dat će duboki uvid u život oca Pija i titansku borbu između vjere i sumnje, duhovnosti i skepticizma koja je trajala desetljećima – kaže Mantegna, ujedno i suvlasnik Acquaviva Productions, kompanije koja će producirati film.

Prema pisanju američke Fondacije svetog Pija, naglasak filma bit će na „utjecaju oca Pija u Katoličkoj Crkvi, te izgradnji bolnice Casa Sollievo della Sofferenza u San Giovanni Rottondu“, za koju je Svetac htio da postane „hramom molitve i znanosti“, te da njezini djelatnici budu „zaliha ljubavi“, te u svakom bolesniku, osobito onom siromašnom, prepoznaju Isusa. Bolnica danas broji više od 1200 kreveta i jedna je od najvećih i najsuvremenijih u Europi. Na njezinu je čelu upravni odbor kojeg imenuje državni tajnik Svete Stolice.

Spomenimo kako će dio zarade od filma biti usmjeren prema spomenutoj američkoj Fondaciji svetog Pija, kako bi i u Sjedinjenim Američkim Državama bile osnovane zdravstvene ustanove i škole, te u duhu karizme svetog oca Pija, omogućile zdravstvenu skrb siromašnima.

M.V.|Bitno.net