Projekcija slika hrvatskih svetaca i blaženika na fontanama u Zagrebu koja je najavljena za ponedjeljak. 31. listopada i na blagdan Svih svetih ipak se neće održati.

Kako smo saznali od udruge Kristov Stol projekcija nije dobila odobrenje gradskih vlasti.

U dopisu poslanom iz grada stoji kako je “broj projekcija za koje Grada Zagreb ima ugovorenu tehničku podršku, što je predmet javne nabave, ograničen na 50 termina godišnje, nije moguće prihvatiti sve zahtjeve koje zaprimamo”.

“Dodatno, ove godine unaprijed je najavljen i odobren zahtjev Veleposlanstva Alžira za projekciju 1. studenoga 2022. povodom Alžirskog nacionalnog dana. Ustupanje termina projekcija stranim poslanstvima dio je prihvaćenog koncepta korištenja fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice“, poručili su iz grada uz dodatak da će grad 31. 10. napraviti prigodnu projekciju u vlastitoj organizaciji.

Osim toga, predloženo je da se s obzirom na prigodu i predloženi sadržaj projekcija udruge Kristov Stol “održi na nekoj drugoj, za to odgovarajućoj lokaciji“.

Udruga Kristov Stol izrazila je nezadovoljstvo odbijenicom nazvavši pristup grada netransparentnim.

„Vašu odbijenicu nismo dobili u odgovarajućem roku, kako bismo eventualno mogli promijeniti lokaciju za traženi termin uoči blagdana Svih svetih, koji je iznimno bitan, obzirom na sadržaj naše projekcije, a nije nam niti poznato koje druge javne površine su predviđene za sličnu namjenu javnog projiciranja?“, poručili su iz udruge Kristov Stol u dopisu upućenom gradu.

“Argument ograničenja na 50 termina godišnje, također ne opravdava zamjenu naše stručno odrađene dizajnerske pripreme i pravovremene prijave, nekom drugom, ad hoc, a također nisu jasni niti kriteriji vrednovanja i prvenstva jednih projekcija nad drugima”, navodi se u dopisu udruge iz koje poručuju kako će razmotriti koji pravni alati im stoje na raspolaganju “za ispravljanje ovakvih nezadovoljavajućih situacija”.