Za vrijeme dok se u utorak 12. ožujka 2024. u Dvorani Margarita Peraica u sjedištu Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD) u Zagrebu održavala tribina Suvremeni aspekti braka i roditeljstva, nepoznati počinitelji oštetili su ulaz u zgradu u kojoj se nalazi ured HKLD-a, a na vrata i pročelje zgrade nalijepili poruke neprimjerenog sadržaja.

Radi se o neviđenom napadu na jednu udrugu građana koja okuplja dobronamjerne liječnike i druge zdravstvene djelatnike visoke stručne spreme koji cijeli svoj radni vijek i život posvećuju brizi za sve, a osobito bolesne i one najpotrebitije članove društva, često pripadnike marginalnih skupina koji su u najvećem riziku od ugroze zdravlja. Prema sadržaju poruka napadača (kao npr. „ne dajmo religiji da piše zakone“, „liječnici fašisti van iz zdravstva“, „raskinimo brak između znanosti i religije“, „raskinimo brak između medicine i religije“, „budućnost bez braka“, “vaša djeca bit će kao mi, vaša djeca sva će biti queer“), povod za ovaj napad treba tražiti u sadržaju tribine koju su članovi HKLD-a održali, a možda i u nazivu organizatora tribine ili sintagmi „proučavanje odnosa znanosti i religije“. Naime, uviđajući korijene nekih zdravstvenih problema, osobito mladih, ali i odraslih, u disfunkcionalnosti braka i roditeljstva, Upravni odbor HKLD-a odlučio je u suradnji s Centrom za proučavanje odnosa znanosti i religije (CePOZiR) Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organizirati ovu tribinu kako bi se progovorilo o uzrocima nastanka problema vezanih uz brak i roditeljstvo, te pronaći načine uklanjanja tih uzroka i pomoći onima kojima se može pomoći u nadvladavanju navedenih tegoba. Tribina je ukazala na brojne probleme u našem društvu koji doprinose ugrožavanju braka kao temeljne društvene institucije utemeljene radi zaštite obitelji i čovječanstva.

Kome smeta brak? Kome smeta zdravo roditeljstvo? Teme su to o kojima se može i treba razgovarati, osobito u akademskoj zajednici u kojoj su poznati načini komunikacije i argumentacije stavova. Tome služe i tribine na koje se uobičajeno pozivaju uvaženi stručnjaci koji iznose određene stručne i znanstvene podatke, a javnost se poziva na uključivanje u raspravu iz koje mogu proizaći konstruktivne ideje i prijedlozi. Tako je bilo i na ovoj tribini. Na njoj su sudjelovali uvaženi profesori Pravnog i Medicinskog fakulteta te Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Zanimljiva je bila jedna opservacija tijekom tribine kako se danas protiv braka bore upravo oni koji ga zagovaraju, ali u drugom obliku (npr. istospolni) što njihove zahtjeve čine kontradiktornim. Ako su protiv braka te misle da ga treba uništiti – zašto zagovaraju (onaj drugi) brak!?

A tko su osobe koje ne žele svoje argumente (imaju li ih?) iznositi demokratskim i civiliziranim putem već svoje stavove ili neslaganje sa stavovima drugih iznose napadajući javnu i privatnu imovinu (zgrada u kojoj se nalazi sjedište HKLD-a u suvlasništvu je Grada Zagreba, Republike Hrvatske i privatnih osoba) i lijepljenjem plakata s porukama neprimjerenog, neutemeljenog i vulgarnog sadržaja? Kako se to moglo dogoditi usred grada Zagreba (događaj se dogodio u Marićevom prolazu negdje između 18 i 20 sati dok je trajala tribina) u ulici kojom stalno prolaze građani (je li itko reagirao?), a trebala bi biti i pod kakvim-takvim nadzorom službi za očuvanje javnog reda i mira?

Ti nepoznati počinitelji svojim su činom, prema Kaznenom zakonu RH, počini nekoliko kaznenih djela: zločin iz mržnje, kazneno djelo protiv ljudskih prava i temeljnih sloboda (povreda ravnopravnosti, povreda slobode mišljenja i izražavanja misli, povreda prava na okupljanje, povreda prava na udruživanje, povreda slobode vjere), kazneno djelo protiv osobne slobode (prijetnja, nametljivo ponašanje), kazneno djelo protiv privatnosti (narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora), kazneno djelo protiv časti i ugleda, kazneno djelo protiv spolne slobode (spolno uznemiravanje), kazneno djelo protiv opće sigurnosti, kazneno djelo protiv imovine (oštećenje tuđe stvari), kazneno djelo protiv javnog reda (napad na službenu osobu, prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa), javno poticanje na nasilje i mržnju… Je li to dovoljno da se izazove primjerena reakcija hrvatskog društva prema ovim i ovakvim osobama koje remete javni mir u hrvatskom društvu i kontinuirano žele unositi nemir i zlu krv među građane koji zaslužuju više od onoga što nam ovi žele i nameću?

Na sreću, pozitivni ugođaj i poticajne poruke ove tribine o braku i roditeljstvu nisu uspjeli zasjeniti nepoznati počinitelji koji su na ulaznim vratima i po zidovima predvorja ureda HKLD-a ostavili svoje neprimjerene, neznanstvene i nedemokratske poruke ispunjene uvredama i govorom mržnje. No pitanje je hoće li uslijediti i primjerena reakcija hrvatskog društva na ovaj incident i počinitelje ovog kaznenog djela koji se trude urušiti temelje civilizacije i suvremenog društva.

Rok Čivljak
predsjednik HKLD-a