Budući da su Kamenita vrata povijesno-urbana i javna vjerska znamenitost, hodočasničko mjesto za mnoge Zagrepčane i ljude dobre volje, ali i spomenička zanimljivost za turiste koji posjećuju Zagreb, u ožujku je Grad Zagreb (investitor) pristupio redovitoj obnovi i uređenju oltarnog prostora koje je potrajalo sve do srpnja, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U tom razdoblju, kako u svom izvješću piše Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, prije sanacije kovane željezne ograde te popravka oštećenih dijelova zida izvršena su konzervatorska istraživanja te se pristupilo skidanju stare boje s ravnih ploha zida, vijenaca, svoda i kovane željezne ograde te je učinjena profilacija na zidovima niše.

Prilikom radova zahvalne pločice ostale su netaknute, a kovanoj ogradi vraćena je izvorna boja te su na njoj pozlaćeni cvjetni elementi te kruna i Marijin monogram.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kamenita vrata sa svojom oltarnom nišom i kapelicom od nemjerljivog su značenja za grad Zagreb kao jedan od njegovih simbola, spomenik vrijedne kulturno-povijesne baštine i neprocjenjivo kulturno dobro.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju 15. kolovoza 2021. na Kamenitim vratima u Zagrebu u 8 sati bit će slavljena misa, a prije mise, u 7.30 sati, molit će se pobožnost krunice.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija