Don Domagoj Kelava, svećenik Zadarske nadbiskupije koji je prije godinu dana osuđen na višednevnu kaznu zatvora zbog fizičkog napada na redovnicu, ponovno je imenovan župnikom, ovoga puta na otoku Ravi, potvrđeno je Bitno.netu.

Podsjećamo, incident se dogodio krajem travnja 2022. dok je don Kelava služio kao župnik u Sukošanu gdje je također, u sklopu samostana Klanjateljica Krvi Kristove, živjela žrtva. Kako je tada objavilo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, svećenik je verbalno napao redovnicu, opsovao ju te udario šakom u predjelu lica. Redovnica je potom pala na tlo i zadobila vidljive ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke.

Isti svećenik je nekoliko tjedana kasnije izvršio još jedan verbalni i fizički napad, ovoga puta na mlađu žensku osobu, zbog čega mu je također određena višednevna zatvorska kazna.

Protiv njega je sankcije poduzeo tadašnji zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je don Kelavi zabranio vršenje svih čina vlasti upravljanja, propovijedanja i dijeljenja svetih sakramenata. U sklopu mjera odredio mu je i da potraži stručnu pomoć za liječenje.

Spomenute sankcije povučene su šest mjeseci kasnije, na Božić 2022., kada je svećenik imenovan župnikom na Ravi. Tu je odluku također donio mons. Puljić kojeg će nekoliko tjedana kasnije na mjestu zadarskog nadbiskupa zamijeniti mons. Ivan Zgrablić. U međuvremenu je nekadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije preuzeo funkciju apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije.

‘Ispunjene sve mjere’

Nakon što se vijest o novoj službi don Domagoja Kelave pojavila u javnosti, iz nadbiskupije su objavili priopćenje u kojem su ponovno osudili njegovo “neprihvatljivo ponašanje”, izrazivši pritom “nadu i povjerenje u popravak”.

“Nakon kaznenog postupka te ispunjenja kaznenih i disciplinskih mjera zbog lošeg i neprihvatljivog ponašanja koje Crkva osuđuje i zbog kojih žali, gajimo nadu i povjerenje u popravak. Koristimo ovu prigodu i izričemo još jednom naše isprike žrtvama i svima koji su zbog neprimjerenog ponašanja u spomenutom slučaju bili povrijeđeni”, stoji u izjavi.

Među ‘ispunjenim kaznenim i disciplinskim mjerama” bila je i obveza liječenja.

Bitno.net također je neslužbeno doznao kako se don Kelava za vrijeme trajanja stegovnih mjera nije pojavljivao u javnosti niti primao župničku naknadu.

Potvrđeno nam je i da svećenik nije rezidencijalni župnik na Ravi, već na otok, na kojemu prema posljednjem popisu stanovništva živi 67 osoba, putuje svake druge nedjelje služiti svetu misu. Ostale dane boravi u Svećeničkom domu u Zadru gdje je smješten nakon što su mu izrečene kanonske mjere.

Što se tiče napadnute redovnice, mediji su objavili kako je ona premještena van granica Hrvatske no ta odluka ne spada pod ovlasti Zadarske nadbiskupije već je u nadležnosti njezine družbe.

Kako stoji na stranicama Klanjateljica Krvi Kristove, sestre Regije Zagreb danas žive i rade u trideset zajednica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Australiji i Rimu.