Djeca

Nešto više od 600 roditelja s područja cijele Hrvatske će pred Ustavnim sudom pokrenuti prijedlog za ocjenu ustavnosti nastavnog plana i programa zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, najavljeno je u subotu 9. studenoga na konferenciji za novinare koju su roditelji organizirali ispred zgrade splitskog kazališta.

Pozivajući se na pravo prvenstva roditelja u odgoju djece, koju im priznaje Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, te Ustav RH, istaknuli su kako nisu spremni ‘nikome priznati vlast da nad njihovom djecom provodi nedopuštenu indoktrinaciju’.

– Zdravstveni odgoj koji uključuje i spolni odgoj i do sada se učio u hrvatskim školama, a novim zdravstvenim odgojem se u škole ne uvode novi sadržaji nego se postojeći ideologiziraju u skladu sa svjetonazorom aktualnog ministra. Smatramo da su do sada poučavani sadržaji svjetonazorski neutralni i do sada nisu stvarali prijepore. Posve su prikladni jer se temelje na egzaktnim znanstvenim činjenicama o spolnosti i reproduktivnom zdravlju. Do sada nitko takve sadržaje nije dovodio u pitanje, pa čak ni autori novoga nastavnog plana – kazao je predstavnik roditelja potpisnika prijedloga Teo Klarić.

Zastupnik roditelja, porečki odvjetnik Dario Čehić rekao je kako odluka o donošenju nastavnog plana i programa zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama nije sukladna kriterijima demokracije i zaštite ljudskih prava i sloboda na koje je ukazao Ustavni sud RH u svojoj odluci od 22. svibnja ove godine kojom je ukinut raniji Kurikulum zdravstvenog odgoja.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta se izruguje s primjedbama roditelja sadržanim u 564 pisana priloga iz odgojno-obrazovnih ustanova, ali i 1967 priloga od predstavnika zainteresirane javnosti. Njihovo je povjerenstvo tobože sve to mnoštvo priloga pročitalo za svega šest tjedana, te ih uspjelo sažeti u svega devet rečenica. Ministar Željko Jovanović je napisao kako su bacili svih tih 2531 priloga iz javne rasprave i da u ministarstvu nisu uspjeli zadržati ni jedan primjerak odluke kojom su imenovali veliki broj članova povjerenstva – rekao je Čehić.

Profesor splitskog Medicinskog fakulteta Ivica Grković smatra da se radi o neznanstvenom pristupu koji se koristi u političke svrhe.

– Cijeli koncept rodne ideologije je potpuno neznanstven, a kao znanstvenik osjećam potrebu da protiv toga dignem glas i da se čuje istina. Ovdje se radi o političkom manifestu – rekao je.

Profesorica u splitskoj gimnaziji Danijela Visković Veršić smatra da se pod krinkom zdravlja djece uvodi jako opasan program za mlade.

– Neka mi netko odgovori na pitanje kakve veze ima homoseksualna propaganda, liberalni pristup spolnosti i rodna ideologija sa zdravljem djece? – upitala je.

Kazavši da razrednici trebaju na satovima razredne zajednice držati nastavu iz zdravstvenog odgoja iako nemaju stručne kompetencije za takvo što, Visković Veršić je ocijenila kako i to govori da se ne radi o znanstvenom pristupu, nego o svaštarenju. Upozorila je da su ove školske godine za zdravstveni odgoj dobili priručnike u kojima su podaci u koliziji s udžbenicima iz biologije.

– U priručniku za zdravstveni odgoj možete pročitati primjerice kako je religijsko shvaćanje da život započinje začećem, ali da postoje drugi ljudi koji drugačije razmišljaju, dok u udžbeniku iz biologije za treći razred stoji da život započinje začećem – kazala je prof. Visković Veršić, koja je istaknula da ima pravo na priziv savjesti. (Hina.hr/Bitno.net)