Ustavni sud: Narod referendumom neposredno donosi odluku o promijeni Ustava

Ustavni sud objavio je upozorenje po kojem će referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative “U ime obitelji” imati trenutačni pravni učinak ako se narod većinski izjasni “za” predloženo pitanje, što je suprotno namjeri da Sabor naknadno odlučuje o dopuni Ustava, donosi HRT.

U svojem upozorenju Ustavni sud je naveo da odluka kojom potvrđuje da je referendum, na kojem se narod većinski izjasni “za” predloženo pitanje, proveden u skladu s Ustavom, ujedno znači i da je Ustav promijenjen na dan održavanja referenduma s trenutačnim pravnim učinkom.

To upozorenje Ustavni sud je objavio nakon što je u dnevni red saborske sjednice uvršten prijedlog da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem će građani odgovoriti na pitanje: Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Ustavni sud naglašava da birači na narodnom ustavotvornom referendumu, raspisanom na temelju narodne inicijative, uvijek odlučuju o meritumu, odnosno o samom referendumskom pitanju. To znači, navodi Ustavni sud, da narod neposredno donosi odluku o promijeni Ustava koju je, u obliku referendumskog pitanja, predložilo najmanje deset posto od ukupnog broja birača, tako da glasuje za ili protiv tog prijedloga, javlja HRT.

Ustavni sud navodi da bi referendum o definiciji braka bio prvi slučaj neposrednog odlučivanja naroda o konkretnom prijedlogu promjene Ustava koju su predložili birači. Stoga je, poručuje Ustavni sud, osobito važno da i ta odluka i postupak koji bi njome bio pokrenut budu u okvirima Ustava jer nedvojbeno imaju presedansko značenje, ne samo za buduću parlamentarnu i referendumsku praksu, već i za istinsko ostvarenje neposredne demokracije u Hrvatskoj, navodi HRT.