U ime obitelji

“Prema najavama, referendum bi se trebao održati 1.12.2013. Želimo zahvaliti svim biračima koji su svojim volontiranjem, potpisom i svakom drugom potporom omogućili da se održi prvi narodni referendum”, poručili su iz građanske inicijative “U ime obitelji”.

“Pravo žene i muškarca da sklope brak i osnuju obitelj bez ikakvih ograničenja glede rase, nacionalnosti ili vjere temeljno je ljudsko pravo. Ako tako odluče hrvatski birači – definicija braka, zajednice žene i muškarca, iz Obiteljskog zakona, koja se podudara sa sadržajem Opće deklaracije o ljudskim pravima i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postat će i dio hrvatskog Ustava”, rekao je Lino Zonjić, član Organizacijskog odbora Građanske inicijative „U ime obitelji“.

“Svima nam je važno da Hrvatska zadrži visoke standarde zaštite ljudskih i građanskih prava. Zato činjenicu da brojni predstavnici Kukuriku koalicije i vladinih udruga uporno ponavljaju neistinu kako je izjednačavanje homoseksualne veze i braka ljudsko pravo tumačimo kao uskraćivanje prava na informirani izbor hrvatskim biračima.”

Željka Markić govorila je o braku koji je temelj našega društva: “Nadamo se da će vladajući naučiti osluškivati potrebe obitelji koja je temelj stabilnosti i razvoja svakog društva. Ustavna zaštita braka kao zajednice žene i muškarca, prvi je korak u smjeru jačanja obitelji kao temelja svakog društva. Ovaj referendum je prilika da birači odrede što su prioriteti u ovom društvu, a vlast napravi strukturu koja će omogućiti mladim obiteljima da budu u središtu brige onih čija je zadaća brinuti se o građanima ove države.”

Krešimir Planinić istaknuo je kako su dodatni dijelovi prijedloga odluke o raspisivanju koji pokušavaju usmjeriti da bi se promjena Ustava izglasavala nakon referenduma, iskazivanje volje naroda – neposredne demokracije, još u Saboru, sasvim je pogrešna i o tome su se već očitovali svi ustavnopravni stručnjaci: “Valja izaći na referendum u velikom broju i na taj način iskazati podršku razvoju demokracije, te će, vjerujemo, tada ta navodna drugačija „tumačenja“ koja žele ignorirati građane ove zemlje povući se pred ispravnim iščitavanjem Ustava.”

“U slučaju narodnog referenduma, koji traže i realiziraju građani – Hrvatski Sabor, Vlada i Državno izborno povjerenstvo imaju dužnost i obavezu – osigurati raspisivanje referenduma, realizaciju biračkog prava svih državljana RH koji žive u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, nepristranu kontrolu procesa glasovanja i provedbe onoga što su birači odlučili na referendumu. Ujedno, tražimo da predstavnici Građanske inicijative „U ime obitelji“ budu prisutni na biračkim mjestima u izbornim odborima”, rekao je Ivan Munjin, član Organizacijskog odbora Građanske inicijative „U ime obitelji“.

uimeobitelji.net