Hoće li Ustavni sud ponovno ukinuti zdravstveni odgoj?

1) Jedini adut kojim je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta namjeravalo Ustavnom sudu prikazati da je ove školske godine zdravstveni odgoj uvelo na ustavan način je provođenje javne rasprave u lipnju i srpnju. Podsjećamo, neprovođenje javne rasprave bilo je jedno od ključnih zamjerki Ustavnog suda u prošlogodišnjoj Odluci o ukidanju zdravstvenog odgoja.

Međutim, pravni postupak koji naša udruga vodi s Ministarstvom, a koji je dio pripreme za ponovno podnošenje Prijedloga za ocjenu ustavnosti, jasno pokazuje da im i taj adut pada jer Ministarstvo uporno ne želi objaviti sva očitovanja sudionika u javnoj raspravi, a što je prema zakonskim odredbama dužno učiniti. Skrivajući te podatke, Ministarstvo jasno potvrđuje da nije provelo javnu raspravu odnosno da nije zadovoljilo niti taj zahtjev Ustavnog suda.

Vjerujemo da je razlog neobjavljivanja rezultata javne rasprave taj što se, prema našim saznanjima, velika većina sudionika u javnoj raspravi usprotivila ovakvom 4. modulu i zatražilo mogućnost izbora programa zdravstvenog odgoja.

2) Sve ostale ključne zahtjeve Ustavnog suda istaknute u Odluci o ukidanju zdravstvenog odgoja od svibnja ove godine, Ministarstvo ove jeseni nije niti pokušalo promijeniti:

– i dalje nema pluralnosti – koncept uvođenja je i dalje takav da se jedan program nameće svima

– program je sadržajno gotovo identičan prošlogodišnjem te i dalje krši filozofska i vjerska uvjerenja velikog broja roditelja, a

– nisu tražene niti suglasnosti vijeća roditelja. Upravo obrnuto, izmjenama u Zakonu o odgoju i obrazovanju iz srpnja ove godine Ministarstvo se pobrinulo da vijeća roditelja više nemaju zakonske ovlasti donositi mišljenje o zdravstvenom odgoju!

3) Stručni tim naše udruge napravio je analizu 4. modula ovogodišnjeg programa. Očito je da program i dalje promiče negativni, bezvrijednosni i tehnicistički pristup spolnosti te nameće ideologiju za koju se u svijetu pokazalo da donosi loše posljedice za zdravlje mladih. U programu i dalje stoje brojni netočni i nepotpuni stručni/medicinski podaci, što dokazuje da autorima nije na prvom mjestu bila struka i znanost, već ideologija. S druge strane, nedostaje cijeli niz važnih tema vezanih uz spolnost, a koje su primjerice zastupljene u programu GROZD-a. Cjelokupna analiza 4. modula može se naći na www.udruga-grozd.hr.

4) Kao što smo već više puta istaknuli, jedino kvalitetno rješenje jest da se uvedu dva programa kako bi roditelji mogli birati onaj koji je u skladu s njihovim sustavom vrijednosti.

Jedino što smo od Ministarstva do sada čuli u vezi ovog našeg prijedloga jest optuživanje naše udruge da se zalažemo za dva programa kako bismo imali financijsku korist od uvođenja našeg programa. Ovdje jasno želimo reći da je MZOS vlasnik prava provođenja našeg programa još od 2007. g. i da njegovim uvođenjem u škole udruga GROZD ne bi zaradila niti jednu kunu.

Razlog zbog kojeg se angažiramo je želja za uspostavom što boljeg suradničkog odnosa dva ključna odgojna čimbenika – roditelja i škole, a sve to s ciljem dobrobiti naše i sve ostale djece u Hrvatskoj. Nažalost, Ministarstvo, umjesto da jača taj suradnički odnos, izvlašćuje i ušutkava roditelje kada i gdje god oni ne misle jednako kao i trenutni ministar obrazovanja (kao u spomenutom slučaju zakonskog smanjenja ovlasti vijeća roditelja).

5) Na kraju, pozivamo sve učitelje i nastavnike da do ponovnog ukidanja zdravstvenog odgoja program vode u skladu sa svojim stručnim i moralnim uvjerenjima te da izostave ili promijene one dijelove programa koji su nekvalitetni i neprimjereni.

Prošle su školske godine mnogi nastavnici i roditelji upozoravali na neustavnost programa. Kada je Ustavni sud to potvrdio i ukinuo zdravstveni odgoj, nitko se nastavnicima i roditeljima nije ispričao za to što su njihova djeca trebala pohađati protuustavni program. Nadamo se da će trenutni ministar znanosti, obrazovanja i sporta promijeniti svoj odnos prema roditeljima i omogućiti kvalitetan, demokratski i pluralističan razvoj školstva u Hrvatskoj.

Kristina Pavlović, prof. – predsjednica udruge Glas roditelja za djecu – GROZD

Ladislav Ilčić, prof. – dopredsjednik udruge Glas roditelja za djecu – GROZD

Martina Bule, dipl.oecc. – dopredsjednica udruge Glas roditelja za djecu – GROZD

Dr. sc. Marija Ćurlin – članica stručnog tima udruge Glas roditelja za djecu – GROZD

Vatroslav Župančić – predsjednik udruge REFORMA – za promicanje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava

Bitno.net