U Blatu na Korčuli, rodnom mjestu bl. Marije Propetoga, proslava njezina blagdana, u četvrtak 9. srpnja, započela je jutarnjim euharistijskim slavljem u njezinu svetištu, a predslavio ga je vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji u zajedništvu s o. Markom Bobašem, dominikancem iz Korčule, donosi Dubrovačka biskupija.  U slavlju su, uz sestre Družbe Kćeri Milosrđa i nešto vjernika, u ime Caritasa Dubrovačke biskupije sudjelovale ravnateljica Sanja Šanje i njezina zamjenica Marija Đurović. Članovi ovoga Caritasa redovito hodočaste u Blato o blagdanu svoje zaštitnice bl. Marije Propetoga.

U svojoj homiliji misnik je istaknuo blaženičine tri osobine: svoj uzor kršćanskoga života našla je već u roditeljima, tragala je za biserjem koje je Bog sakrio u njezin život i pouzdano je vjerovala u Božju providnost toliko da se ničim nikada nije dala obeshrabriti. Poučnom pričom o dva brata koja su se posvađala i stolaru koji je između njihovih dvorišta napravio most, oslikao je blaženicu kao most između Boga i ljudi. Pozvao je i svakoga od nas da se upita: Jesam li spreman kao blaženica izgrađivati mostove između ljudi i između sebe i Boga?

Proslava blagdana nastavljena je prijepodnevnim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svih svetih koje je predvodio don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Ćilipima. U koncelebraciji su bili don Frano Markić, župnik župe sv. Marije Magdalene u Putnikoviću, don Mario Karatović, župnik župe sv. Josipa u Vela Luci, vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i vlč. Marinko Prstec, svećenik Varaždinske biskupije, a pjevao je zbor mladih “Stope”.

U poslijepodnevnim satima dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovio je novouređenu dvoranu u župnoj kući, a u 18.30 su na Plokati izvedeni „Blatski tanac“ i viteška igra „Kumpanjija“. Uslijedila je procesija s relikvijarom bl. Marije Propetoga iz svetišta do Plokateu kojoj su sudjelovali bratimi obiju blatskih bratovština, časne sestre Kćeri Milosrđa i dominikanke iz Korčule, ministranti, svećenici, mons. Mate Uzinić i predvoditelj euharistijskoga slavlja mons. Petar Palić, hvarski biskup. Pjevao je veliki župni zbor pod vodstvom s. M. Juliane Beretić, a svirao je Frano Bosnić.

U svojoj propovijedi biskup Palić je podsjetio na papinu pobudnicu “Radujte se i kličite” u kojoj poručuje da o svetosti ne smijemo razmišljati kao o nečem dalekom i nedostižnom, nego da trebamo pogledati oko sebe i prepoznati one koji svoju svetost žive u svakodnevici. „Slavimo danas blagdan bl. Marije Propetog Isusa. Želimo, učeći iz njezina života i nasljedujući njezin primjer, u svom svakodnevnom životu, u ponavljanju gesta i onoga što činimo spoznati Kristovo Kraljevstvo koje se ostvaruje i rasti u spoznaji Boga“, kazao je biskup Palić, nakon čega se osvrnuo na biblijski odlomak iz knjige Izreka u kojoj autor, predstavljajući portret savršene, vrsne žene, koja je bezuvjetno predana poslu, domu, obitelji, vidi model predanosti i mudrosti koji moraju karakterizirati ne samo zaručnicu, nego i svakoga vjernika koji se drži životnog projekta Mudrosti, te je biskup Palić kazao da taj odlomak opisuje kvalitete žene, koja je sposobna biti središte kuće, koja se brine o svojoj obitelji i u svakodnevnom životu obveza živi svoju vjeru. U njezinu liku je očita jasna biblijska antropologija, koja prevladava dualizam tijelo – duša i kontrast između rada i kontemplacije, između manualnog i intelektualnog zalaganja. Kazao je da je blažena Marija Propetog Isusa Petković u svom životu ostvarila ideal vrsne žene, te nastavio: „Danas su naše oči uprte u nju koja se napajala na izvoru Mudrosti. Napojena tom nebeskom mudrošću, krenula je ovim svijetom i svjedočila Očevo milosrđe, Kristovu ljubav koja se najjasnije očitovala u smrti na križu i snagu Duha Svetoga koja je bila očita u poslanju čitave Družbe“.

Osvrnuo se i ja odlomak iz Markovog evanđelja o bogatom mladiću koji je pun entuzijazma: „Iskreno je i teološki ispravno njegovo pitanje Gospodinu što mora učiniti da zasluži život vječni. Isus od njega traži da poštuje Mojsijeve propise, osobito one koji se koji se odnose na bližnjega, gotovo kao da želi naglasiti da bi za život s Bogom čovjek morao znati kako ga prepoznati u bratu. Isus ga iskreno zavoli i moli ga da ostavi sve kako bi pronašao Sve. U tom trenutku nestaje onog oduševljenog pogleda kod mladića. Odlazi tužan jer nema hrabrosti odvažiti se. Koliko puta i sami pravimo istu strašnu grešku! Nije glavno pitanje ovoga evanđeoskog odlomka debljina novčanika ili iznos na bankovnom računu, nego prioriteta perspektive. Zaista, Gospodin može ispuniti, već na ovoj zemlji, već u našem ljudskom iskustvu, našu želju za srećom. Ali da bismo to iskusili, moramo se odreći onoga za što pogrešno mislimo da je dragocjeno blago našega života“. Biskup Palić je naglasio i da nasljedovanje Isusa Krista nije nametanje, herojski čin koji namećemo sebi, romantična i nepristupačna duhovna ludost. Kazao je i da je Blažena Marija Propetog Isusa imala je odvažnosti i hrabrosti ostaviti sve da bi pronašla sve u Kristu: „Ostavila je bogatstvo ovoga svijeta, ali je zauzvrat dobila stotine svojih sestara koje na različitim kontinentima do danas svjedoče ljepotu i bogatstvo povjerenja u Božju providnost, njegovo milosrđe i ljubav.“ Molimo ga da nam, po blaženičinu zagovoru i primjeru, daruje snagu kako bismo ga mogli u svom svakodnevnom životu nasljedovati i poput nje svjedočiti u svijetu u kojemu živimo njegovo milosrđe i njegovu ljubav, zaključio je biskup Palić.

Nakon završnoga blagoslova u procesiji s bratimima, časnim sestrama, ministrantima, svećenicima i biskupima u blaženičino je svetište prenesen njezin relikvijar i položen na oltar, čime je završena i ovogodišnja proslava njezina blagdana kao lijepo duhovno slavlje, iako nešto skromnije zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.