bazilikapalma

Dragi čitatelji, kao što Vam je poznato portal Bitno.net 2015. godine pokrenuo je Klub prijatelja portala Bitno.net. On je osmišljen kao zajednica svih onih koji čitaju portal Bitno.net i žele svojim članstvom podržati njegov rad. Osim što smo za sve one koji se priključe Klubu osigurali posebne pogodnosti za proizvode i usluge poduzeća koja nam pružaju podršku, jednom mjesečno za Vas i Vaše nakane slavi se i sveta misa kao znak posebne zahvale za Vašu podršku.

S radošću vas obavještavamo da je u subotu, u poznatoj zagrebačkoj crkvi slavljena sveta misa za vas i vaše nakane, a predslavio ju je naš teološki urednik i župni kapelan o. Petar Nodilo SJ. Zahvaljujemo svim prijateljima koji su svojim dolaskom uzveličali ovo euharistijsko slavlje.

Bazilika Presvetog Srca Isusova sagrađena je i otvorena godine 1902. uz rezidenciju (samostan) Družbe Isusove (arhitekt: Janko Holjac). Stilski pripada razdoblju kasnog historicizma: prostor  je zamišljen klasicistički, a njegovo uređenje ima elemente neobaroka i neorenesnase. Crkva je jednobrodna (dvoranski tip) s osam pobočnih kapela u kojima su pokrajnji oltari u tirolskom stilu: drveni, bogato izrezbareni, obojeni i pozlaćeni. Dojmljive su i visoko postavljene galerije. Cijeli prostor djeluje svečano i monumentalno.

Glavni oltar povjeren je dizajnerskim sposobnostima poznatog arhitekta Hermana Bolléa. Opremu crkve su, uz domaće majstore, većim dijelom izradili Austrijanci i Nijemci. Nažalost, crkva s dva slikovita “pobjednička” tornja ne dolazi izvana dovoljno do izražaja, jer nedostaje razmak od zgrada. Uz to Mrazovićeva ulica ne vodi izravno prema pročelju crkve, nego prema pokrajnjoj zgradi samostana. Crkva je proglašena bazilikom (kao počasni naslov značajnijih crkava) godine 1941. i hrvatsko je nacionalno svetište Srca Isusova. Godine 1963. uvrštena je i u spomenike kulture grada Zagreba.

U bazilici Srca Isusova nalazi se i grob bl. Ivana Merza.

Više informacija o Klubu prijatelja portala Bitno.net  možete saznati na linku ovdje.

Bitno.net