Nakon 19 tematskih molitvenika te mrežne stranice www.molitvenici.net, u Vikarijatu u Osijeku, 18. siječnja službeno je otvoren i „Govorni automat – poticaj za molitvu”. Projekt je medijskim djelatnicima predstavio njegov idejni začetnik, vlč. Nikica Mihaljević, župnik župe Sv. Andrije, apostola u Donjim Andrijevcima i realizatori ideje: Mihael Kelbas, diplomirani teolog te Marko Tunuković, student elektrotehnike.

„Htjeli smo da molitva bude što bliža javnosti, a sada je dostupna i preko telefonske linije”, rekao je vlč. Mihaljević i pojasnio: „Sjetili smo se slijepih i slabovidnih, ali i onih koji nerado čitaju. Današnji naraštaj nerado čita, stoga smo prvo na mrežnoj stranici dodali i slušne molitve snimljene po temama. Istovremeno, razmišljali smo i o onima kojima internet nije dostupan, a imaju telefon, pa se javila ideja za ´Govorni automat – poticaj za molitvu´”.

Duhovna pomoć za vjernike, „Govorni automat – poticaj za molitvu” dostupan je na fiksnom broju 031/63-77-90 i ne zahtijeva nikakve dodatne troškove. Cijena poziva jednaka je telefonskim razgovorima koji se svakodnevno obavljaju. Probna verzija molitava na automatu puštena je u rad prije mjesec dana. Iako reklamiran samo preko internetskih društvenih mreža, automat je zabilježio više od stotinu poziva, rekao je dipl. teolog Kelbas. Ovaj projekt, po riječima župnika Mihaljevića, jedinstven u Hrvatskoj i svijetu, realiziran je u suradnji s Hrvatskim katoličkim radijem. Trenutno se na govornom automatu može pronaći 9 kategorija molitava: Dnevne molitve (jutarnje i večernje), Dnevna duhovna misao, Molitva za zdravlje i u potrebi, Molitve Mariji, Meditacije, Molitve svetima, Obiteljske molitve, kao i misli iz Katekizma Katoličke Crkve.

U desetoj kategoriji pozivatelji mogu ostaviti svoj komentar, želju ili molbu za pomoć. „Jednom tjedno sve potrebe i poteškoće koje pozivatelji budu izrekli prikupit ću i prikazati na misi. To će biti skromna pomoć koju vjernicima možemo pružiti”, rekao je vlč. Mihaljević naglašavajući kako im je ideja vodilja bila pomoći svom narodu, vjernicima, a takvima se deklariralo 86% hrvatskog pučanstva, no, većina se stjecajem okolnosti udaljila od molitve. „Današnji čovjek, pritisnut ekonomskom i društvenom krizom može molitvom biti pomognut. Naš Bog i u 21. stoljeću, u vremenima kakva jesu, ne odriče se svoje djece, želi im pomoći, a molitva je način da dopustimo Bogu da nam pomogne”, poručio je svećenik kojega zbog velikog broja molitvenika dostupnih u svim Poštanskim uredima, ali i na kioscima uz dnevne novine, nazivaju „najvećim promotorom molitve u Hrvatskoj”.

Uskoro će molitva biti još bliža i korisnicima „pametnih telefona”, naglašava suradnik Tunuković jer je već sada mrežna stranica www.molitvenici.net prilagođena za pregled na mobilnim telefonima, a s vremenom bit će dostupna i aplikacija za iPhone i android operativne sustave. (ika/bitno.net)