Djeca

Već mjesecima smo svjedoci kako Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, g. Željko Jovanović i suradnici tajnovito i bez prave javne rasprave uvode kontroverzni modul o spolnosti, u sklopu Kurikuluma zdravstvenog odgoja pod tendencioznim naslovom „Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje“.

Umjesto da je MZOS javno i transparentno informiralo roditelje i opću javnost o spornom 4. modulu o spolnosti, oni sada nadmoćno prozivaju i udrugu Vigilare što razigravamo demokratske procese te otvoreno i javno informiramo roditelje, na temelju Kurikuluma i preporučene literature koji su javno dostupni. Svoj rad i stavove temeljimo na brojnim reakcijama nezadovoljnih roditelja i nastavnika koji su zgroženi kada im se izlože pojedinosti iz kurikuluma vezane za spolni odgoj. Očito MZOS nije očekivalo ovakav razvoj događaja.

Priopćenje Ministarstva od 8. studenog 2012., samo potvrđuje istinite tvrdnje kako će se djecu doista podučavati iz preporučene literature u kojoj stoje i sljedeće izjave:  „ja sam muškarac s vaginom“, i „moj spol je ženski, a rod muški“. Istina je da ovakvih i sličnih izjava ima mnogo više te će se udruga Vigilare od sada potruditi još ih više istaknuti, kako bismo informirali roditelje kada to MZOS očito ne želi.

Prema mišljenju roditelja i pojedinih nastavnika koji su nam se obratili odgovorno tvrdimo da je spomenuti modul o spolnosti pokušaj prisilnog uvođenja novih vrijednosti tzv. rodne ideologije, što je uvođenje svjetonazora o spolnosti, koji je u suprotnosti sa svjetonazorom većine roditelja u Hrvatskoj.

Udruga Vigilare smatra kako je zdravstveni odgoj potreban u školama. Prva tri modula (živjeti zdravo, prevencija nasilja i prevencija ovisnosti) su korisna i dobrodošla, iako se već u mnogim slučajima pokrivaju u drugim predmetima i stvaraju dodatno opterećenje za nastavnike. Modul o spolnosti je isto tako dobrodošao, ali ne ovakav kako je trenutno ponuđen jer promiče određeni svjetonazor. Govor o spolnosti nikada ne može biti samo na razini informacija nego uključuje mnoge moralne, svjetonazorske i vrijednosne stavove. Glavni zadatak MZOS-a bi stoga trebao biti da kao predlagač predloži izbor modula o ljudskoj spolnosti kako bi roditelji mogli odabrati onaj koji je u skladu sa njihovim sustavom vrjednota.

Zašto Ministar Jovanović odbija poslušati primjedbe zabrinutih udruga i tisuća roditelja te umjesto dijaloga djeci i njihovim roditeljima nameće svoje odluke? Zašto ministar Jovanović javno ne govori o školama u kojima su učitelji u posebnom očitovanju ravnateljima odbili provoditi zdravstveni odgoj? U zreloj demokraciji odgovorni ministar sluša primjedbe građana i svojih zaposlenika te im je na usluzi.

Izbjegavanjem javne rasprave, prijetnjama neopravdanim satima, zataškavanjem otpora učitelja, nastavnika i ravnatelja koji ne misle isto kao sadašnja politička nomenklatura, ministar i njegovi suradnici ponašaju se i protuustavno jer po članku 63. Ustava Republike Hrvatske direktno utječu na pravo i samostalnost roditelja da odgajaju svoju djecu. Ni jedna državna vlast ne može i ne smije preuzeti tu primarnu odgovornost roditelja.

  • Od Ministra Jovanovića stoga javno tražimo otvoreni dijalog i raspravu, a ne pisane reakcije;
  • suspenziju postojećeg modula o spolnosti;
  • uvođenje barem dva modula o spolnosti, kako bi roditelji mogli slobodno birati;

Udruga Vigilare