TribinaFoto: IKA
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitskog ogranka Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika (HKDPD) u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu 8. studenoga održana je javna tribina o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole. Na tribini je sudjelovalo petstotinjak prosvjetnih djelatnika i roditelja. Nakon zajedničke molitve sve je pozdravila Anica Kraljević, predsjednica splitskog ogranka HKDPD-a, posebno predstavivši predavača Ladislava Ilčića, predsjednika Udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) i ujedno angažiranoga katoličkog laika.

Predavač prof. Ladislav Ilčić nazočnima je najprije objasnio važnost zdravstvenog odgoja kojim se, ovisno o programu, može stvarati kultura života ili kultura protivna životu. Povijest uvođenja zdravstvenog odgoja imala je svoj demokratski početak 2008. godine kada su, odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u izabranim osnovnim i srednjim školama roditelji zajedno s djecom mogli izabrati između dva ponuđena programa – program udruge GROZD i program Foruma za slobodu odgoja. Za program udruge GROZD koji se temelji na općeljudskim i kršćanskim vrijednostima opredijelilo se 89% roditelja. Nakon uspješnog provođenja takvog zdravstvenog odgoja koji je imao i izuzetno veliku podršku stručne javnosti, tadašnje ministarstvo pokleklo je pred vrlo agresivnim pritiscima homoseksualnog lobija te je donijelo odluku da se prekine s izvođenjem obaju programa, GROZD-ovog programa i programa Foruma za slobodu odgoja.

Početkom ove školske godine Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta ponovno je uvelo zdravstveni odgoj u osnovne i srednje škole, ali ovog puta bez mogućnosti izbora. Uveden je program Foruma za slobodu odgoja za kojeg se prije nekoliko godina opredijelilo samo 11% roditelja. Druge mogućnosti nema, istaknuo je tada ministar Željko Jovanović. Zanimljivo je što je najprije početkom školske godine donesena odluka o uvođenju zdravstvenog odgoja, a tek mjesec dana nakon toga javnosti je predstavljen službeni program, tzv. Kurikulum zdravstvenog odgoja.

Sporni dio programa, istaknuo je prof. Ilčić, je njegov četvrti dio koji govori o spolno-rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju. Taj modul odražava jedan svjetonazor, jednu ideologiju koja je protivna svjetonazoru velikog dijela građana Republike Hrvatske.

Poštujemo slobodu svih, istaknuo je prof. Ilčić, ali ne želimo da se našoj djeci nameće potpuno stran svjetonazor koji se ujedno protivi i Ustavu Republike Hrvatske koji u svom 63. članku izričito navodi da roditelji imaju “pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.”

Nakon izlaganja uslijedila je vrlo živa i plodonosna rasprava koju je moderirao don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda. U svojim pitanjima i komentarima okupljeni roditelji i prosvjetni djelatnici iskazali su spremnost i odlučnost da se bore za demokraciju, za odgoj, za istinske ljudske vrijednosti koje su zajedničke svim dobronamjernim građanima Republike Hrvatske. (ika/bitno.net)