U svijetu gdje su moralne vrijednosti često zanemarene ili pogažene, gdje se politička demagogija čini sveprisutnom, gdje solidarnost i briga za opće dobro često blijede u sjeni vlastitih interesa, glasovi poput onoga fra Špire Marasovića postaju svjetionici istine i pravednosti. Fra Špiro Marasović nije bio samo svećenik i profesor moralne teologije; on je bio glas savjesti, borac za pravdu i bratstvo među ljudima. Njegovo naslijeđe neumorno nas podsjeća na važnost promicanja socijalnog nauka Crkve, na važnost aktivnog sudjelovanja u izgradnji boljeg društva i Crkve.

U spomen na njegovu izuzetnu predanost, istraživački rad i neumornu borbu za opće dobro, osniva se godišnja nagrada “fra Špiro Marasović” (fŠM). Ova nagrada, koju dodjeljuje udruga Docat Centar Split u suradnji s Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Splitsko-dalmatinskom županijom i znanstvenim časopisom Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu – Crkva u svijetu, ima za cilj istaknuti pojedince koji su doprinijeli popularizaciji i promicanju socijalnog nauka Crkve, nastojeći živjeti i širiti vrijednosti koje je fra Špiro zagovarao.

Godišnja nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije:

–           Pojedincu za posebne zasluge u promoviranju socijalnog nauka Crkve

–           Za najbolji esej na temu iz socijalnog nauka Crkve i fra Špirove misli

Nagrada će se dodijeliti pojedincu koji se istaknuo u promicanju socijalnog nauka Crkve kroz zalaganje za opće dobro, solidarnost, brige za najranjivije članove društva, te u borbi protiv korupcije, političke zloporabe, i svih oblika društvene nepravde. Kao što je fra Špiro otvoreno kritizirao aktualne društvene probleme, tako će i dobitnici ove nagrade biti prepoznati po svom hrabrom i nepokolebljivom stavu u suočavanju s izazovima suvremenog društva.

Nagrada će biti dodijeljena i za najbolji esej koji istražuje teme socijalnog nauka Crkve i misli fra Špira. Ovaj dodatni segment nagrade osmišljen je kako bi potaknuo akademsku zajednicu i pojedince da se angažiraju u produbljivanju razumijevanja i promicanju vrijednosti koje su bile srž djela i misli fra Špira. Esej koji će biti nagrađen treba odražavati duboku analizu, originalnost misli i sposobnost artikulacije ideja koje su relevantne za suvremene društvene izazove, a sve u svjetlu socijalnog nauka Crkve. Ovim putem nastojimo potaknuti intelektualnu raspravu i promicanje socijalno relevantnih tema, koje su bile u središtu istraživačkog rada i angažmana fra Špira Marasovića. Nagrađeni esej će biti objavljen u znanstvenom časopisu Crkva u svijetu – časopisu u kojem je i fra Špiro redovito objavljivao svoje radove.

Nagrada će biti dodijeljena na svečanom događaju u samostanu sv. Frane na Rivi u Splitu, a  koji će okupiti istaknute članove Crkve, akademsku zajednicu, predstavnike civilnog društva i širu javnost. Bit će to prilika ne samo za dodjelu priznanja, već i za promicanje dijaloga i suradnje u izgradnji boljeg i pravednijeg društva, utemeljenog na vrijednostima socijalnog nauka Crkve.

Ova nagrada nije samo priznanje za prošle zasluge, već i poticaj za buduće generacije da nastave djelo koje je fra Špiro Marasović započeo. Neka ova inicijativa postane trajno svjetlo koje će nas voditi u ostvarenju njegove vizije – društva koje njeguje bratstvo, poštuje svaku osobu i različita mišljenja te se hrabro bori za istinu i pravednost.

U čast fra Špire Marasovića, profesora, istraživača, borca za pravdu i bratstvo, pozivamo sve pojedince i organizacije da se pridruže ovoj inicijativi, da zajedno nastavimo njegovu borbu za bolje sutra, za društvo u kojem će ljubav i solidarnost biti temeljne vrijednosti.