Kada govorimo o izazovima s kojima se mladi danas suočavaju – od egzistencijalne i ekonomske nesigurnosti do problema mentalnog zdravlja – uzrok i posljedica mnogih je usamljenost. Da u zadnjih nekoliko godina svjedočimo rastu usamljenosti kod mladih svjedoče brojne nacionalne i globalne statistike, struka i javne politike.

Naime, prema istraživanju u 37 zemalja u razdoblju od 2000. do 2018. godine usamljenost kod mladih bila je relativno stabilna, dok 2012. naglo raste, osobito kod adolescenata. 2018. mnoge europske zemlje prepoznaju usamljenost kao rastući problem te pokreću nacionalne programe protiv usamljenosti kroz udruge, škole, tvrtke i općine. Ipak, takvi projekti, čini se, nisu uspjeli odgovoriti na problem usamljenosti. Naime, prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je usamljenost globalnim zdravstvenim problemom.

Zajednica kao odgovor na usamljenost

Upravo je zato tema trećeg nacionalnog susreta projekta Evo me – projekta koji mladima pomaže da prepoznaju vlastitu vrijednost i ostvare svoj životni poziv – zajednica kao odgovor na usamljenost. Nacionalni susret okupio je preko sto pedeset mladih i odgajatelja koji rade s mladima, a održan je 2. ožujka u prostoru pored crkve Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.

“Zajednica je prostor pripadnosti, sigurnosti, brige za drugoga i korištenja talenata i kao takva je najbolji odgovor na izazove povezane s mladima, pa tako i usamljenost. Upravo zato smo na ovogodišnjem nacionalnom susretu razmišljali o tome kakve su naše zajednice, kako ih možemo graditi i osnaživati te se upoznati s poticajnim primjerima dobre prakse”, pojašnjava Paula Zujić, koordinatorica projekta Evo me.

 Značajne zajednice

Na susretu je vlč. dr. sc. Jakov Rađa iz teološko-crkvene perspektive govorio o važnosti zajednice, prof. dr. sc. Božo Skoko govorio je o zajednici iz komunikološke perspektive s naglaskom na hrvatski kontekst, prof. dr. sc. Toni Maglica govorio je o psihološko-socijalnoj dimenziji zajednice, a Matej Lovrić predstavio je značaj zajednice na primjeru zajednice Arka.

Uz to što su mogla čuti zanimljiva izlaganja o značaju zajednice, sudionici susreta sudjelovali su i na radionicama na kojima su pojedinci i zajednice podijelili svoja iskustva i korisne alate koje koriste u izgrađivanju zajednice. Radionice su održali: SKAC Palma, Oratorij Kman, Hrvatsko Nadzemlje, Catholic Cro Women, Udruga Savao, Svjetski savez mladih Hrvatska i učitelj Ivan Bazina.

Kako oživjeti župnu zajednicu

Ovogodišnji nacionalni susret, poručuju organizatori, još jednom je pokazao koliko je Evo me, kao odgojni i evangelizacijski projekt, važan za izgradnju snažne zajednice mladih osoba.

Kao sljedeću fazu u razvoju svoga projekta organizatori najavljuju plasiranje ‘Žive vatre’, programa pripreme za krizmu kojemu je cilj ponuditi cjelovit program pripreme za sakrament krizme.

“Trenutno smo u završnoj fazi pripreme priručnika za krizmu koji se sastoji od priručnika za katehete i priručnika za krizmanike, što znači da će od iduće godine sve župe u Hrvatskoj imati priliku koristiti se modernim i zanimljivim priručnicima prilagođenima mladima”, pojašnjava Marin Periš, jedan od autora spomenutih priručnika.

Živa vatra, dodaje, jedan je od programa koje projekt Evo me nudi s ciljem odgoja i evangelizacije mladih, a uvjeren je kako će upravo Živa vatra potaknuti mlade koji se osjećaju usamljeno da se aktivno uključe u rad svoje župe i tako ožive njenu zajednicu.

Foto: Projekt ‘Evo me’