Zagreb

Caritas Zagrebačke nadbiskupije sudjelovao je u programu obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba koji devetu godinu zaredom organizira Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba u suradnji sa zakladom »Zajednički put«. Na pozornici zrinjevačke sjenice od 10 do 13 sati trajao je kulturno-zabavni program u kojemu je sudjelovalo oko 500 sudionika, a na 25 prezentacijskih štandova predstavili su se gradski i privatni domovi za starije osobe te udruge civilnog društva koje doprinose skrbi osoba starije životne dobi.

»Cilj ove manifestacije je ukazati društvu na važnost starijih osoba. Njih je sve više i one zaslužuju posebnu pažnju ne samo zbog doprinosa koji su dali društvu dok su bili radno aktivni. Kako bi mogli kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme i omogućiti im razvijanje talenata za koje nisu imali vremena u mlađoj dobi ovdje im predstavljamo brojne sadržaje koje im nudi Grad i razne udruge«, objasnila je Ljiljana Vrbić, viša stručna savjetnica pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te je naglasila da je Caritas kao dugogodišnji suradnik i partner Grada Zagreba prepoznat kao organizacija koja pruža određene usluge starijim i nemoćnim osobama. No bez obzira na bogatu ponudu koju Grad i udruge nude starijoj populaciji, savjetnica Vrbić smatra da svi oni imaju još puno prostora za informiranje i rad s ovom kategorijom korisnika.

U programu manifestacije poznatije pod nazivom Gerontološki tulum organizirane na Zrinjevcu, zagrebački Caritas predstavio je svoj rad kroz razne promidžbene materijale. Posjetiteljima je posebno bio zanimljiv projekt Karitativna pomoć za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući kojim je obuhvaćeno stotinjak sugrađana treće životne dobi, a u sklopu kojega je u 2011. godinu obavljeno 12 114 radni sati i 4569 izlazaka na teren.

Posjetitelji štanda br. 16 mogli su kupiti ručne radove Caritasovih korisnika ili besplatno izmjeriti krvni tlak – što je učinilo stotinjak osoba. Zagrebački Caritas posebno zahvaljuje u ime starijih sugrađana na donaciji vitaminskih pripravaka Ljekarne Diakonia Hrvatskog Caritasa.

Program obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba u Zagrebu završio je prigodnim koncertom u Lisinskom, u kojemu se je tijekom dana održavale tribine, stručni skupovi te debate mladih i starijih osoba na temu položaja starijih osoba u društvu.

Stjepan Moškatelo

Caritas Zagrebačke nadbiskupije