ZgFoto: IKA
Uz rektora zagrebačke katedrale preč. Josipa Kuhtića svijeću je upalio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Nakon Službe Riječi, preč. Kuhtić u nagovoru je primijetio kako nam životno iskustvo otkriva da sve što je važno za život moguće je mjeriti ljudskim snagama.

“Za današnjeg čovjek budućnost ima veliku ulogu. Ali ne ona budućnost koja često ovisi o Bogu, već ona u kojoj Bogu nema mjesta u suvremenom životu. A suvremeni čovjek, a svi smo to mi, pomalo je opsjednut idejom samoostvarenja i budućnosti u kojoj će on stvoriti svoje društvo i svoj tzv. lažni svijet. No, u takvom svijetu u kojem svi mi danas živimo nužno je ozbiljno se susresti s Riječju Božjom da bismo pronašli istinu o čovjeku, o sebi, o svijetu, o Bogu i njegovu odnosu prema svijetu”, rekao je preč. Kuhtić.

“Neka nam ovo došašće bude ozbiljan susret s Riječju Božjom, pa će nam i Božić biti susret s Isusom. I kada večeras zapalimo prvu svijeću, to je poziv da zapalimo svjetlo Božje prisutnosti u našim srcima i da to srce gori. I neka večeras i do Božića bude naša molitva u našim srcima “Isus ne daj izgubiti sjaj tvoje prisutnosti tvoga svijetla i ljubavi u našim srcima”, potaknuo je preč. Kuhtić.

Gradonačelnik Bandić rekao je kako je vrijeme došašća i za nas vrijeme radosti i očekivanja, nade i praštanja, vrijeme je to kada se više nego inače žrtvujemo za dobrotu i solidarnost prema bližnjima, siromašnima i nemoćnima jer pred Bogom i zakonom svi smo jednaki i ravnopravni, ne može biti jednakijih. Istaknuo je kako se paljenjem adventske svijeće u svome domu ili javnom mjestu obavezujemo da nećemo i ne smijemo iznevjeriti temeljna kršćanska i ljudska načela, a to su načela uzornog ponašanja i služenja pravdi, istini i jednakosti, a iznad svega čovjeku.

Svečanost su izvođenjem adventskih pjesama uveličali članovi HSPD “Podgorac” iz Gračana i HSPD “Sljeme” iz Šestina. (ika/bitno.net)