Mladi

Na početku samoga susreta mladi su pozdravili novog povjerenika Ureda za pastoral mladih don Mihaela Provića, koji im je uputio nekoliko prigodnih riječi.

Prvi dio susreta bio je posvećen predstavljanju Papina dokumenta Vrata vjere te dokumenta Nota s pastoralnim smjernicama za Godinu vjere Kongregacije za nauk vjere, koje je mladima predstavila dr. Jadranka Garmaz, profesorica pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Nakon pjesme VIS-a Izidor, koji je animirao susret, te nakon skeča i video uratka mladih iz projekta Hrvatskog nadzemlja, uslijedio je drugi dio susreta osmišljen kao okrugli stol u kojem su gosti bili splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, mr. Ana Jeličić te mr. Petar Balta. S obzirom da je na dan susreta nadbiskup Barišić slavio 19. obljetnicu biskupskog ređenja, mladi su mu čestitali i uručili cvijeće uz zahvalu za njegovo predano služenje.

Na okruglom stolu gosti su raspravljali o aktualnim pitanjima. Što je to nova evangelizacija postaje nam jasno u perspektivi evanđelja, tj. Radosne vijesti za ovaj svijet i čovjeka koju on treba doživjeti i svjedočiti obnovljenim žarom vjere, istaknuo je nadbiskup. Stoga je kriza vjere uvijek kriza čovjeka, rezultat egoizma koji iz ljudskog srca prelazi u društvene strukture, no ona je ujedno poziv Crkvi da nanovo preispita i zasvjedoči svoj identitet. Sintagma “Krist da – Crkva ne” dokaz je da ljudi žele i traže vjeru, istaknula je mr. Jeličić. Mi na to traženje moramo odgovoriti i hrabro se suočiti s onim “Crkva ne” i mijenjati taj koncept, pritom uvijek imajući u vidu posvjedočiti da Crkva jest od Krista i za njega, njegovo mistično tijelo. Problematičan je također i vid identifikacije Crkve s nekom okoštalom institucijom ili pak nekim aktualnim medijskim skandalom, istaknuo je mr. Balta. Vjera koja je odnos, podrazumijeva i naravno teži zajedništvu koje se ostvaruje u zajednici Crkve. Negativna medijska slika ne smije nas obeshrabriti već poticati na još snažnije svjedočenje čija efikasnost i snaga leže u autentičnosti onoga koji naviješta, istaknuo je mr. Balta. Stoga je nužno proaktivno djelovati, govoriti jezikom ovog svijeta kojem je potrebno ponovno navijestiti evanđelje, a o čemu svjedoči i proglašenje Godine vjere. Traženje smisla jedan je od pokazatelja aktualnosti vjere ali i besmrtnosti kršćanstva, jer traženje smisla uvijek je traženje istine, a to je Isus Krist.

Susret je zaključio nadbiskup uputivši riječ ohrabrenja, poziv samog Uskrslog: “Gore srca!” “Srdaca uzdignutih u Gospodinu možemo vjerovati i svjedočiti vjeru unatoč svim poteškoćama. To je ono što mladi mogu učiniti, to je ono što Crkva od njih očekuje: da budu dio zajednice Crkve sve više, sa sve većom ljubavlju, pouzdanjem i vjerom. Gore srca! Ne virimo, nego uđimo i zakoračimo kroz vrata vjere u susret misteriju Isusa Krista”, zaključio je nadbiskup i na sve zazvao Božji blagoslov i milost za rast u vjeri i ljubavi kroz Godinu vjere. (ika/bitno.net)

Foto: www.nadbiskupija-split.com