PetrinjaFoto: IKA
Svečano misno slavlje u povodu Dana branitelja Grada Petrinje predvodio je 16. rujna sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s petrinjskim vojnim kapelanom Miljenkom Majićem i domaćim župnikom i dekanom Petrinjskoga dekanata preč. Josipom Samaržijom u crkvi sv. Lovre u Petrinji.

U homiliji biskup Košić prisjetio se užasnih i tjeskobnih događaja na taj dan 1991., a kojih je i sam bio svjedok. “Od jutra neprijateljska je vojska artiljerijom gađala sve po gradu, naši su hrabri branitelji mnogi poginuli, mnoštvo njih bilo je ranjeno, a mnogo civila i stanovnika ovoga grada je zarobljeno. Crkva sv. Lovre bila je pogođena s dva tenkovska hica u toranj, a teško, gotovo smrtno ranjen bio je i tadašnji petrinjski župnik Stjepan Levanić”, rekao je biskup i podsjetio kako je prema Petrinjskom žrtvoslovnom leksikonu koji priprema Matica hrvatska Petrinje, u Petrinji poginulo 630 branitelja i civila.

Biskup se prisjetio i riječi kardinala Franje Kuharića koje je slušao u crkvi sv. Lovre 10. kolovoza 1991. godine, a koji je rekao: “Ako tko sruši tvoju kuću ili tvoju crkvu, ti njegovu kuću i njegovu crkvu štiti i brani, ako tko ubije tvoga brata, oca, sestru, ti čuvaj život njegova brata, oca, sestre”. Te riječi, istaknuo je biskup, tada su se činile kao glas s nekog drugog svijeta. Pa ipak, bio je to poziv samoga Krista, jer samo tko je spreman izgubiti, pobijedit će, a tko svim silama želi sačuvati svoj život, taj će ga izgubiti. Djela naših poginulih branitelja su velika, nezaobilazna i junačka i ne smijemo ih nijekati niti umanjivati, a i naša djela trebaju biti plod naše vjere. Zato smo pozvani biti ljudi vjere i djela koja proizlaze iz naše vjere, poručio je biskup Košić.

Uz brojne vjernike, predstavnike Hrvatske vojske i policije, branitelje, obitelji poginulih i nestalih, na misnom slavlju nazočni su bili i ministar branitelja Predrag Matić, županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel i petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić.

Nakon misnog slavlja slijedila je zajednička molitva, paljenje svijeća i polaganje vijenaca brojnih izaslanstava na Vili, gdje je stradalo 17 branitelja, kod Nove bolnice gdje ih je stradalo 7 i na Marinki gdje je spomen obilježje za 22 branitelja. Molitve je predvodio petrinjski vojni kapelan Majić. (ika/bitno.net)