Kurikulum ZO se provodi nelegalno

Uredništvo web-stranice zdravstveniodgoj.com uputilo je dopis kojim upozoravaju da kurikulum zdravstvenog odgoja koji se počeo provoditi u osnovnim i srednjim školama nema pravni temelj za provođenje. Tekst dopisa prenosimo u cijelosti.

Nakon niza skandala vezanih uz program Zdravstvenog odgoja, na pomolu je još jedan! Radi se o tome da je po Zakonu o sustavu državne uprave, ministarstvo bilo dužno objaviti odluku o uvođenju ZO u Narodnim novinama, a ta odluka stupa na snagu 8 dana nakon dana objave. S obzirom na to da je Ministarstvo to propustilo napraviti, sve škole koje su ugradile sadržaje iz Kurikuluma ZO u svoje programe, automatski su u prekršaju jer to nisu smjele učiniti! Ministarstvo je naknadno pokušalo ispraviti ovaj strahoviti šlamperaj te je Odluka objavljena u Narodnim novinama dana 13.02.2013. To znači da će odluka stupiti na snagu tek 21.02.2013. Sve škole koje su provodile programe ZO, a vidjeli smo ministra MZOS Jovanovića, ravnatelja AZOO Filipovića i članicu povjerenstva i premijerovu suprugu Sanju Musić-Milanović kako program provode po školama su to činile ILEGALNO! Potpuno u skladu s konspirativnošću s kojom se Filipović javno hvalio.

Ono što je još važnije, škole uopće ne smiju ove školske godine provoditi sadržaje predviđene Kurikulumom ZO jer ga nisu niti smjele ugraditi u Godišnji plan i program.

Naše pitanje je – koliko još ovakvih teških povreda Zakona ministar MZOS Jovanović i ravnatelj AZOO moraju napraviti, da bi im poslodavac konačno uručio otkaze? Ili su premijeru ruke vezane jer ne može protiv vlastite supruge?

U nastavku, pročitajte kompletno pravno tumačenje novonastalih činjenica.

Svi koji ove školske godine provode program Zdravstvenog odgoja su u prekršaju!

Ministarstvo odgoja, obrazovanja i športa (dalje u tekstu: Ministarstvo) donijelo je, dana 27. rujna 2012. godine, Odluku o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama (dalje u tekstu: Odluka) zajedno sa Kurikulumom zdravstvenog odgoja, kao njezinim sastavnim dijelom. Navedenom odlukom Ministarstvo je propustilo propisati obvezu objavljivanja iste u „Narodnim Novinama“ već je, protivno odredbi članka 90. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske, u članku V. Odluke, propisalo kako ista stupa na snagu danom donošenja te se objavljuje na mrežnim stranicama Ministarstva. Naime, članak 90. stavak 1. propisuje: „Prije nego što stupe na snagu zakoni i drugi propisi državnih tijela objavljuju se u „Narodnim novinama“, službenom listu Republike Hrvatske.“

Zakonom o sustavu države uprave izričito je propisano koja se tijela imaju smatrati tijelima državne uprave pa se tako odredbom članka 3., prethodno navedenog zakona, sva ministarstva određuju kao tijela državne uprave. Nadalje, Kurikulum o zdravstvenom odgoju dio je nacionalnog kurikuluma kojeg, sukladno odredbi članka 26. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju, donosi ministar. Dakle, ministar je u okviru zakonskih ovlasti donio prijepornu Odluku. Iako Ustav RH ne specificira što se sve smatra „drugim propisima državnih tijela“, sama činjenica da je riječ o aktu čiji je naziv Odluka nije moglo biti od utjecaja na eventualno neobjavljivanje.

Budući da je Ministarstvo propustilo objaviti Odluku u Narodnim novinama, povrijedilo je Ustavom određenu obvezu te je Odluka formalno-pravno nevaljana i kao takva nije stupila na snagu. Slijedom navedenog, Kurikulum zdravstvenog odgoja, koji se počeo provoditi u osnovnim i srednjim školama, počevši od drugog polugodišta školske godine 2012/2013, nema pravni temelj za provođenje.

Ministarstvo je, očigledno, prepoznalo učinjeni propust te je, dana 13. veljače 2013. godine, konačno objavilo Odluku o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama u „Narodnim novinama“ broj 17. te ista stupa na snagu 21. veljače 2013. godine. Kako će tek od tog datuma biti ispunjena opisana formalno-pravna pretpostavka za uvođenje Kurikuluma zdravstvenog odgoja u škole, isti bi se trebao uvrstiti u Godišnji plan i program rada svake škole, što je trenutno nemoguće, budući da se Godišnji plan i program rada usvaja do zaključno 30. rujna tekuće školske godine sukladno članku 28. stavku 9. Zakona o odgoju i obrazovanju. Dakle, aktualni Godišnji plan i program rada svake škole temelji se na Odluci koja nikada nije stupila na snagu. Konačnom objavom Odluke u Narodnim novinama, ranija Odluka ne može konvalidirati, s obzirom na odredbu članka 90. stavka 4. Ustava RH koji propisuje: Zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje.

Zdravstveniodgoj.com