KardinalFoto: IKA
Želeći se vratiti na “korijene neprocjenjivoga dara vjere”, kardinal Bozanić se, na skupu koji se bavi novom evangelizacijom, upitao “na koji način se rađa, živi i raste vjerodostojnost svjedoka vjere”, tj. o “sponi između vjere i njezina prenošenja”.

Obraćajući se sinodskim ocima kao “biskup koji dolazi iz zemlje srednjoistočne Europe, u kojoj smo u 20. stoljeću imali iskustvo mučeništva, progona uime bezbožne takozvane znanstveno-praktične ideologije, rječitih svjedočanstava snage vjere mučenika”, zagrebački je nadbiskup rekao: “Kršćansko mučeništvo, uistinu, postavlja pitanja onome tko ne vjeruje, naviješta istinu onome tko je traži, objavljuje istinsku ljubav onome tko za njom gladuje, otvara nove putove onome tko žeđa za istinom.” Izrazio je uvjerenje da bi “spomen na mučenike dao značajni poticaj novoj evangelizaciji”.

Kardinal Bozanić također je skrenuo pozornost na “nove oblike mučeništva”, koji su “bez krvi ali nanose patnju”. “Pred novim ideološkim izričajima ili koji se takvima čine; pred raširenim sekularističkim viđenjem života koje zatvara obzore za ono ‘onkraj’; pred sve perfidnijom oblicima nesnošljivosti prema religiji i kršćanstvu, znamo da ima toliko onih, osobito među laicima, koji… pokazuju da ‘nisu svoji’, nego da pripadaju ‘Drugome’. A to se nadasve događa kad ne ustuknu pred logikom svijeta niti pred njegovim primamljivostima i kada štite – uz opasnost od vlastite kulturne i društvene marginalizacije – one ‘vrednote s kojima se ne trguje’, koje su takve jer ih je Bog darovao čovjeku”, rekao je zagrebački nadbiskup. Takvi su vjernici “prvi navjestitelji nove evangelizacije i nekonformizma vjere”, te nije riječ ni o čemu doli o “svakodnevnom mučeništvu”, rekao je kardinal Bozanić pozivajući kršćanske zajednice da budu potpora takvim osobama, koje su “živo svjedočanstvo” te “pobuđuju vjerodostojnost i pozivaju vjernike, osobito ondje gdje nisu vjerodostojni”.

Kao “dobre poticaje” za novu evangelizaciju kardinal Bozanić je još istaknuo “hodočašća, posebno hodočašća mladih i obitelji” te “izvanrednu kulturu rođenu iz kršćanskih korijena”. Rekavši da se u Hrvatskoj zamjećuje porast broja hodočasnika, osobito među novim naraštajima, naglasio je da to nameće “nove potrebe našemu pastoralu”.

“Svetišta sve više imaju osobitu zadaću skrbiti za sakrament pokore”, naglasio je kardinal Bozanić. Govoreći o kulturi rođenoj iz kršćanskih korijena, naglasio je da nije samo riječ o umjetničkim djelima nadahnutima na evanđelju, već o čitavoj “‘arhitekturi života’ koja se razvila iz duha kršćanstva, koje je proželo povijest i život čitavih naroda”. “U pastoralnome radu treba, dakle, obuhvatiti s jedne strane najintimnije i najvrednije izričaje vjere; a s druge strane, u dijalogu sa svijetom potrebno je prepoznati područja na kojima se može zasnovati zajedničko traženje koje bi vodilo do pristajanja uz visoke ljudske vrednote i uz duhovnu dubinu”, rekao je na Sinodi kardinal Bozanić, a prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. (ika/bitno.net)