Ikona Gospe Čenstohovske (Jasnogorske) pohodila je župu BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici u četvrtak 20. rujna, kao prvo odredište u svom pohodu po Hrvatskoj u sklopu hodočašća “Od oceana do oceana” od 20. do. 25. rujna. Hodočašćem se želi promicati civilizaciju života koja je načinom življenja, mišljenja i djelovanja suvremenog čovjeka koji se izdiže iznad Boga duboko ugrožena te nakanu moliti za očuvanje života od začeća do naravne smrti.

Ikonu Gospe Jasnogorske dočekali su oci dehonijanci koji upravljaju župom o. Andrzej Wosko, župnik, predslavitelj svečanosti dočeka i euharistijskog slavlja, o. Marko Šop, župni vikar, te brojni župljani i vjernici grada Zagreba. U homiliji župnik je pojasnio osnovne razloge zbog kojih Gospa, Kraljica Života, prelazi više od 18.000 km od Vladivostoka do Fatime, od Istoka do Zapada, i zamolio vjernike da iskoriste to vrijeme za boravak s Njom. Potaknuo ih je da se zagledaju u Gospino lice i otkriju što ono govori: je li tužno ili je radosno? Ako je tužno, potrebno je odgovoriti samome sebi zašto je tužno, ako je radosno treba se radovati i napredovati i dalje u svetom životu. Druga propovjednikova misao upućivala je pogled vjernika prema ranama na Gospinu licu. One su posljedica ljudske mržnje, grijeha, i zla, i progovaraju o trpljenju. Potrebno je prihvatiti, poput Gospe, trpljenje, jer je trpljenje spasonosno. Župnik Wosko pozvao je nadalje učiniti pokoru za grijehe učinjene protiv života – kleknuti na koljena i ponizno, kao što je nekada bilo u tradiciji naroda, obići oko slike, oltara, i moliti za oproštenje. Moliti da “čovjek bude čovjek, da čovjek bude dijete Božje, da čovjek bude dijete Majke Božje”. “Pogledajte Marijinu ruku, ona upućuje na Krista i govori svima: ‘Njega slušajte, što god vam rekne, učinite'”, zaključio je propovjednik. Nakon večernje mise vjernici su imali prilike pristupiti ikoni te moliti i na vlastite nakane i potrebe.

U 21 sat počeo je Apel u čast Bezgrešne čime su se vjernici u duhu sjedinili s brojnim moliteljima na Jasnoj Gori u Čenstohovi koji svakodnevno u taj sat pred likom Gospe Jasnogorske mole. U 24 sata služeno je euharistijsko slavlje u čast Gospe Jasnogorske, u kojem su u većem broju sudjelovali mladi, osobito članovi Dehonijanske mladeži. Pjevao je zbor mladih župe i ministrirali mladići, srednjoškolci i studenti. Misu je predvodio župnik Wosko i u homiliji između ostaloga istaknuo jedan od velikih “grijeha” današnjeg čovjeka – ravnodušnost. Ikona Gospe prešla je gotovo 13.000 km kako bi stigla u Hrvatsku, a nekima je bilo teško proći udaljenost od pet minuta kako bi se poklonili zaštitnici života. Čovjek se ponaša kao vlasnik života, a on to nije, Bog je naš stvoritelj, istaknuo je župnik, dodajući kako se približava i Godina vjere koja poziva na obraćenje i na susret s Kristom.
Moliti pred ikonom Gospe vjernici su imali priliku cijelu noć sve do petka u 16 sati kada ona nastavlja svoj put u Remete, zatim prema Udbini, Šibeniku, Krku, Puli, Sv. Petru u Šumi te Umagu. (ika/bitno.net)

Foto: gazeta.pl (fotografija nije slikana u župi Trnovčica)