Bratovština sv. Jakova i Turistička zajednica Imota i organizirali su „Camino Imota vikend“ od 18. do 20. lipnja u Imotskom. Manifestacija je uključivala izložbu fotografija, međunarodni okrugli stol „Camino hodočašće u 21. stoljeću“ i trasiranje nove dionice hrvatske Camino rute.

Prvo organizirano hodočašće Camino Imota rutom trajalo je tri dana i prešlo se 75 kilometara. Započelo je u Cisti Velikoj u crkvi Sv. Jakova, nastavljajući se kroz Lovreć, Proložac i Imotski. Ruta prolazi kroz drevne crkvice, slikovita kamena sela i spektakularan krajolik koji je brojne hodočasnike podsjetio  na dijelove Camino rute u Španjolskoj.

Okrugli stol s temom „Camino hodočašće u 21. stoljeću“ okupilo je predstavnike Camino udruga iz Irske, Britanije, Slovačke, Austrije, Slovenije, Rumunjske i Hrvatske, a sudjelovali su i prof. dr. teologije Piotr Roszak sa Sveučilišta u Turonu te vlč. Daniel Fernadez, misionar na Caminu u Sahagunu, Španjolska.

Na okruglom se stolu raspravljalo o tom što privlači sekularizirani svijet, ateiste, kao i pripadnike drugih religija na hodočašće katoličkom svecu, kako pružiti duhovnu potporu Camino hodočasnicima te koji je ekonomski utjecaj Camino hodočašća i koja njegova uloga u održivom turizmu.

Hodočasnička infrastruktura, putokazi, kulturna i prirodna baština su sve važni elementi Camina, no osobni kontakti hodočasnika kao i njihovih domaćina su definitivno najznačajniji dio Camino iskustva, zaključilo se na susretu.

„Bilo je fascinantno vidjeti kako su lokalni mještani prigrlili prve hodočasnike na Camino Imota ruti, nudeći im okrijepu, hranu i vodu. Postoji razlog zašto natpis pokraj katedrale u Santiagu navodi da je Europa rođena na hodočasničkim rutama prema Santiagu”, rekla je Zorana Mlikota, dopredsjednica Bratovštine sv. Jakova .

Svi hodočasnici koji su hodali Camino Imota dobili su posebno dizajnirane pečate u svoje hodočasničke putovnice, kao i jedinstvenu hodočasničku potvrdu – Camino Imota Compostelu.

Camino Imota ruta je sada otvorena hodočasnicima kroz cijelu godinu. Za više informacija posjetite: caminocroatia.com/imota.

Inače, Hrvatski Camino dio je europske mreže puteva Sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koje vode u Santiago de Composteli i koje prohoda preko 1.5 milijuna ljudi svake godine. Manifestacija koja se održavala na području Imotske krajine imala je preko 100 sudionika iz devet zemalja.

Projekt Camino Imota organizirala je Turistička zajednica Imota na čelu s Lukom Kolovratom, uz podršku Hrvatske turističke zajednice i u suradnji s Bratovštinom sv. Jakova koja nasljeđuje baštinu hrvatskih bratovština iz 1203. godine.  Bratovština sv. Jakova je također službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnjoj instituciji koja okuplja Camino udruge iz cijelog svijeta.