DSC_1511

Najprije je u svojevrsnoj kazališnoj matineji u 13 sati kazališna družina Župe sv. Vida iz Vrbovca izvela legendarni dramski tekst Renea Medvešeka „Brat Magarac“, u režiji Antonije Šašo.

Mladi su vrbovečki glumci oduševili jednostavnošću i iskrenošću svoje glume u neobičnoj redateljskoj postavi, koja je uz minimum scenografije zorno dočarala nekoliko najupečatljivijih trenutaka iz života svetog Franje Asiškoga. Virovitička publika, u kojoj su ovaj put prevladavali mladi gledatelji, uživala je u jedinstvenoj prigodi da u živim i dinamičnim slikama prepozna svu dubinu Franjine poruke, prožete ljubavlju prema svemu stvorenom i prema Stvoritelju, kome je Franjo uvijek pristupao s djetinjom prostodušnošću.

DSC_1474

Navečer je u Kazalištu uslijedio pravi spektakl: otkačeni i nevjerojatno talentirani pripadnici „Hrvatskog nadzemlja“ iz Splita u furioznom su tempu održali svoju „Malu školu radosti“. Kroz multimedijski program publiku je na svoj posve originalan način vodio karizmatični Marin Periš, a kojega je izvedbi nesvakidašnje smiješnih skečeva nesputanom energijom pratilo devetoro mladih Splićana. Bilo da se radilo o temama korupcije, izlazaka, oproštenja, depresije, općeg beznađa u društvu ili fanatizma, teme su uvijek bile tretirane konstruktivno, s naglaskom na potrebu življenja aktivnog života uz proživljenu vjeru, pozitivni duh i zalaganje za prave vrijednosti. Posebna su priča bili ranije snimljeni „filmići“, kako ih oni nazivaju: briljantni uradci televizijske komedije i satire, koji su na produkcijskoj i režiserskoj razini serioznoga televizijskog programa snažno protresli mnoge stereotipe i društvene devijacije, a sve opet u izvedbi nevjerojatno talentiranih mladih glumaca.

Svatko tko se našao u publici dugo će pamtiti tu večer: u zraku se osjećala radost, opuštenost i pozitivnost emocija, koja je svojom iskrenošću, ali i vrhunskom umjetničkom dorađenošću očarala sve prisutne. Šteta je samo što je u dvorani ostalo nešto nepopunjenih mjesta (najvjerojatnije zbog „The Voicea“ koji je na televiziji išao u istom terminu), i sigurni smo da će oni koji su u subotu izabrali ostati ispred TV ekrana jako pogriješili. Nastup „Hrvatskog nadzemlja“ bio je fantastično putovanje koje se ne zaboravlja, a koje inače mogu gledati samo odabrani.

DSC_1558

Festival radosne kulture tako je doživio svoju očekivanu kulminaciju, uz doživljaj nesputane radosti skupine mladih ljudi, koja predstavlja jednu od najvažnijih pojava na našoj estradi i tzv. „novim medijima“ u zadnjih pet godina. Bilo bi krajnje vrijeme da mlade Splićane možemo vidjeti i na našim televizijskim ekranima, jer oni to svojom kvalitetom i svojim pozitivnim porukama svakako zaslužuju.

Foto i tekst: FRKA