Nadzemlje nastoji mlade na kreativan načinpodsjetiti na ljepotu dobra, poštenja i pravde te ih potaknuti da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Svaku treću srijedu u mjesecu u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, već punih deset godina, okuplja se nekoliko stotina mladih koji žive za „Nadzemljaške“ susrete. Zbog epidemiološke situacije koja je snašla Hrvatsku, ali i cijeli svijet „Nadzemljaši“ su rođendan proslavili u srijedu 21. listopada 2020. godine svojim novim susretom koji su prenosili online na društvenim mrežama.

U dokumentarcu koji su mladi izradili za ovaj jubilej u suradnji s Matejem Sunarom približili su nam djelovanje Nadzemlja, ali i plodove istog, kroz prvo desetljeće.

Osnivač i prvi voditelj Hrvatskog nadzemlja Marin Periš rekao je: „Sve je počelo u Frami Gospe od zdravlja. Ivan Vrlić, Silvio Puljić, ja i još mnogo dobrih i dragih ljudi smo se susreli te smo željeli nešto novo osmisliti za mlade“, prisjeća se Periš i kaže da su željeli na potpuno novi i drugačiji način evangelizirati mlade ljude. „Razmišljali smo, te smo odlučili mladima dati neke nove ponude koje će biti vezane za vjeru i život u vjeri. Samim time, željeli smo na kreativan, ozbiljan, ali i na humorističan način mladima predstaviti neku novu, moderniju i drugačiju evangelizaciju“.

Bivši povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Jenko Bulić je rekao da je Hrvatsko nadzemlje uvelike pomladilo duhovnu scenu grada Splita. „Oni su mlade približili Bogu. Nadzemlje se otisnulo sa zemlje i definitivno je na dobrom putu privlačenja mladih Bogu“, kazao je Bulić u novom rođendanskom dokumentarnom filmu Hrvatskog nadzemlja.

Voditelj Nadzemlja od 2015. do 2019. godine bio je Darko Ivan Rapić. Istaknuo je da je za ideju i realizaciju jednog susreta Nadzemlja potrebno mnogo vremena i truda te da u HN postoji šest sekcija koje neumorno rade iz mjeseca u mjesec: „U HN-u djeluje šest sekcija, a to su poslužiteljska, tehnička, medijska, molitveno karitativna, dramska i voditeljska sekcija“, nabraja Rapić te napominje da ova zajednica uvijek ima svoga duhovnika.

Njihov bivši duhovnik bio je don Mladen Parlov. On kaže da mladi kroz ovaj projekt slave Boga, ali i da evangeliziraju druge mlade. „Zahvalan sam Bogu što sam bio dio njih, oni su i meni na neki način dali prigodu da preispitujem sebe, ali i da se izgrađujem zajedno sa njima“, rekao je upućujući tople riječi mladim slavljenicima iz „Nadzemlja.

Član Nadzemlja s najdužim stažom je Duje Gale. On je jedini još uvijek njihov član, a bio je i dio početne ekipe koja se okupila davne 2010. godine. „Ovih deset godina Nadzemlja obilježile su moj život. Mi smo jedna velika obitelj, tko je god bio u Nadzemlju ostao je zavijek obilježen“, kazao je prisjećajući se brojnih predivnih trenutaka povijesti ove mlade vjerske zajednice.

Zasigurno, Gale ističe da će uvijek pamtiti trenutke snimanja skečeva i filmova, a posebno onih u kojima je glumio sa svojim kolegom Božidarom Vrdoljakom. Naravno, radi se o poznatim filmovima Hrvatskog nadzemlja s još poznatijim likovima, odnosno Božom i Barutom.

Sadašnji predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu je dr. don Mihael Prović. On kaže da su aktivnosti Nadzemlja prepoznatljive i vidljive mladima, te da ova priča na njih pozitivno djeluje.„Svojim susretima obogatili su sve ono što svakodnevno radimo. Originalni su i prepoznatljivi“, kaže od milja zvani među „Nadzemljašima“ don Mišo, povjerenik Ureda kojeg je Hrvatsko nadzemlje jedan od vrijednih projekata.

Splitsko makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić nije krio ponos i sreću. „Drago mi je da su mladi pronašli sebe unutar crkvene zajednice i društva. Kod njih me raduje inovativnost i kreativnost, taj humor. Oni definitivno žele ponuditi nešto novo“, ističe nadbiskup te dodaje: „Podzemlje je kraljevstvo tame i zloga, a Nadzemlje je ono pravo svjedočanstvo svjetla i kraljevstva Božjeg. E, ovi mladi su upravo to Nadzemlje. Želim čestitati našim “Nadzemljašima”. Oni su naši anđeli na zemlji i svjedoci su bolje budućnosti“ nastavio je zaključujući svoju misao.

Trenutna voditeljica mladih „Nadzemljaša“ je Danijela Musulin. Rekla je u dokumentarnom filmu posvećenom prvom desetljeću ove vjerske zajednice mladih da kršćanstvo moramo živjeti svaki dan. Ističe da mladima to žele ukazati kroz susrete, humor, filmove, ali i molitvu te poniznost.Na samom kraju susreta Danijela je uputila zahvale svima koji su bili dio ovog velikog vjerskog projekta Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Ovo je 95. susret Hrvatskog nadzemlja. Zahvaljujemo se svemogućem Bogu koji nas je nadahnuo na samim početcima. Da nije bilo pomoćni s Neba danas ne bi bili ovdje, te samim time ne bismo mogli zadržati kvalitetu susreta koji su nadaleko poznati.

10 godina s Vama! – Dokumentarni film

Ovo smo mi. Velika obitelj sabrana od Božje ruke.

Ovo smo mi. Već 10 godina gorljivo svjedočimo. Već 10 godina se nezaustavljivo “glupiramo”. Već 10 godina neumorno naviještamo Istinu. Onako kako najbolje znamo, na nama svojstven način.

Ovo smo mi. Nekima luđaci, drugima genijalci. A međusobno? Braća i sestre koji se vole posebnom, neobjašnjivom ljubavlju…Nećemo sad u patetike. Film govori sve :D

Ovo smo mi. Nikad umorni, uvijek puni, ma prepuni energije! Krojimo i prekrajamo. Koristimo talente nebu na slavu. Stvaramo. Rastemo…cvjetamo…donosimo plodove okrijepljeni Božjim poticajem.

Da, ovo smo mi – Njegova djeca. Zajedno smo zbog Njega, zajedno smo za Njega. U svemu što radimo. Oduvijek i zauvijek.

#10godina #hvalaTi

Objavljuje Hrvatsko nadzemlje u Četvrtak, 22. listopada 2020.

Zahvaljujemo se Marinu Barišiću, on nam je od početka pružao bezrezervnu podršku, don Jenku Buliću i don Mihaelu Proviću, bivšem i sadašnjem povjereniku za mlade. Oduvijek su s nama, na svaki način nas podupiru. Zahvaljujemo se našim duhovnicima, don Mladenu Parlovu, don Anti Raki te sadašnjem duhovniku don Tomislavu Bašiću.“

Između ostalih spomenuti su osnivači, vijećnici i ostali istaknuti članovi kroz prvo desetljeće rada. Zahvale su upućene i svim predavačima i zborovima bez kojih susrete ne bi bilo moguće održati, ali i Nadbiskupskom Sjemeništu, Sveučilištu u Splitu, splitskim župama koje su organizaciju udomljavale dok nije imala prostoriju za okupljanje, biskupskim vikarima, portirima sjemeništa i ostalim vanjskim suradnicima.

„Na kraju, hvala svima vama, našim pratiteljima, hvala od srca za svaki vaš osmjeh koji ste nam poklonili. Nadam se da ćete nas i u ovoj jedanaestoj sezoni pratiti, a mi ćemo nastaviti neumorno raditi i slaviti Gospodina. Vjerujemo da ćemo se uskoro ponovno susresti u  dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, jer danas u njoj ne možemo biti zbog epidemiološke situacije“, kazala je u prigodnom govoru voditeljica Hrvatskog Nadzemlja Danijela Musulin.

Osim toga, vrijedi reći da su Nadzemljaši svoj rođendanski susret posvetili svim starim i novim članovima. U rođendanskom susreti koji se izravno prenosio na društvenim mrežamaizmeđu ostalog prikazan je skeč „Isus i apostoli“, dokumentarni film „10 godina s Vama“, talk showu „Šušur“ u kojem su Nadzemljaši ugostili svoje legendarne likove Božu i Baruta te popularne Koke. Kao šlag na kraju, izveli su i najpopularniji skeč Hrvatskog nadzemlja „Put u tabor“. Taj skeč koji je „pokorio“ društvene mreže ponovno su oživjeli povodom godišnjice i rođendanskog susreta, te ga nazvali „Put u Tabor 2“, a u njemu su nam otkrili što se dogodilo s likovima nakon pet godina.

Novi online susret Hrvatskog nadzemlja održat će se u srijedu, 18. studenog 2020. godine. Tema susreta bit će „Smisao patnje“, a prenosit će se na društvenim mrežama, tj. Facebook stranicama Hrvatskog nadzemlja i Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije te YouTube kanalu Hrvatskog nadzemlja.