DSC_1966 (1)

Tema ovomjesečnog susreta mladih grada Splita i okolica nosila je naziv „Svi nešto sanjamo“. Nadzemljaši su, ironizirajući današnje televizijske emisije koje sve veći broj građana svakodnevno naziva, kroz kratki skeč „sanjoviti Milan“ predstavili temu i uveli predavača, patera Miju Nikića, profesora psihologije, psihologije religije i povijesti religija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Pater Mijo je objasnio da su snovi kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi, tako se na primjer u Bibliji pojavljuju snovi Josipa Egipatskoga i sv. Josipa, zaručnika BDM. Zanimljivo je da na snove ne utječu nikakve društvene norme, ali se u njima otkriva ono što želimo ili pak ono čega se bojimo. Naglasio je da su procesi koji su odgovorni za stvaranje snova: ostatak dana, potiskivanje, sposobnost sublimacije, kondenzacija i premještaj. Pater Mijo kaže da je čest uzrok nastanka noćnih mora lijeganje u krevet bez molitve. Nadalje je tumačio različite vrste snova, i one negativne kao i one pozitivne. Na kraju zaključuje da od snova ne treba praviti kult već je san jedno od mnogih susreta sa samim sobom i s Bogom, a snovi nam pomažu da postanemo cjeloviti i svatko sam već može naslutiti što mu oni poručuju, bitno je samo ne postati previše zarobljeni njima, a pažnju posvetiti tek onima koji se često ponavljaju.

Susretu ni ovoga puta nije nedostajalo sadržaja pa su tako prikazana čak dva filma od kojih jedan kraći i humorističniji, a drugi duži i ozbiljniji. Film „Božji odvjetnik“ prikazuje utjecaj traumatičnih događaja iz našega života na snove. Protagonist filma u snu projicira rastavu braka u obliku automobilske nesreće, a potom se bori sa krivicom. Tužitelj (podsvijest) krivi Boga za ono što se dogodilo, dok Branitelj (savjest) staje u obranu Boga. Sudac (razum) se tijekom filma gubi, dok se lik Boga mijenja prema projekcijama protagonista. Na kraju osoba spoznaje da je u snu u kojem dobiva poruku da se sa trenutnom situacijom treba suočiti u stvarnosti kako mu san ne bi postao realnost. Produkcija filmova već se može mjeriti s visokobudžetnim filmovima stranih produkcija, a uza sve to redovito imaju poruke koje će potaknuti i one okorjele duše na razmišljanje o svome životu.

Susret je svojom pjesmom uljepšao bend mladih VIS Petrus iz Omiša – Priko, a tijekom susreta predstavljena su još dva bitna projekta koja će se održavati u Splitu, a to su Marijini obroci, točnije utrka „Trčimo za obrok više“ koja će se održati na splitskoj Rivi u subotu, 21.5.2016 s početkom u 9 sati, a za koje je Hrvatsko nadzemlje snimilo i promotivni video koji se može pogledati na youtube kanalu. Ujedno je i kroz zanimljivi skeč predstavljen projekt 72 h bez kompromisa koji će se održati od 16. do 18. listopada 2016.

Susret je završio povjerenik za mlade don Mihael Prović s nekoliko pozdravnih riječi.

Sljedeći, posljednji susret ove sezone bit će 15. lipnja 2016. u 20:30 s temom „Kršćanstvo i sreća“, a gost predavač je dr. sc. fra Ante Akrap profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu.

https://www.youtube.com/watch?v=5anyuVvIWu8

Marija Vuković, članica Hrvatskog nadzemlja

Bitno.net