“S početkom ove školske godine u naše je škole, mimo uobičajene procedure, uveden u odgojno-obrazovni sustav kurikulum zdravstvenog odgoja koji je od samoga početka naišao na negodovanje, rasprave i protivljenje jednog dijela roditelja, ali i opće javnosti. Iako HKK u načelu podupire potrebu da se djecu educira o pitanjima zdravog života, prevencije nasilničkog ponašanja i prevencije ovisnosti, smatramo da pitanje spolno-rodne ravnopravnosti i spolno odgovornog ponašanja predstavlja problem jer ulazi u sustave vrijednosti, ističe se u priopćenju.

Stoga HKK podupire inicijativu roditelja koji ne žele da njihova djeca o pitanju spolnosti budu educirana prema programu koji je uveden u škole.

Smatramo kako kvalitetan program zdravstvenog odgoja ne bi smio ulaziti niti u jedan sustav vrijednosti. Na žalost, kroz ovaj se program roditeljima kršćanima, odnosno njihovoj djeci nametnulo da slušaju program koji se ne slaže s njihovim vrijednostima te im nije dana nikakva alternativa, što je, kako ističu u Hrvatskoj kršćanskoj koaliciji, suprotno s Ustavom RH i međunarodnim dokumentima koji jamče roditeljima pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece. Nadalje se ističe, kako za ovaj program nisu napravljene nikakve pilot studije, niti edukacija osoblja koje bi trebalo provoditi program.

HKK smatra da je prijeko potrebno izraditi pilot studije u koje bi se uključili i roditelji te pružiti roditeljima alternativu postojećem programu. Pravo je svakoga roditelja da sudjeluje u edukaciji svoje djece, a u ovom slučaju taj je korak preskočen, a neizravno su roditelji koji se ne slažu s nekim vrijednosnim ocjenama koje program daje (a ne bi smio) proglašeni zastarjelima”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HKK-a dr. Mario Dučić. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com