Marija Bistrica

Tradicionalno hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u hrvatsko nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke ove će se godine održati u subotu i nedjelju, 8. i 9. rujna pod geslom „Blažena ti što povjerova“ (Lk 1,45).

Za mlade koji će u subotu, 8. rujna krenuti u Mariju Bistricu bit će organiziran poseban hodočasnički vlak koji će krenuti u 7.20 sati s Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Konjščini. Zaustavit će se i na postajama: Vrapče, Gajnice, Zaprešić i Zabok gdje će se priključiti skupine s većim brojem prijavljenih mladih. Mladi koji neće putovati vlakom i skupine mladih iz različitih dijelova Nadbiskupije okupit će se u 9.15 sati u Konjščini odakle će se planinarskim putevima krenuti prema Mariji Bistrici. Oko podneva će mladi imati euharistijsko slavlje u jednoj od kapelica na svome hodočasničkome putu.

Bogat program

U poslijepodnevnim satima mladi se okupljaju u šatoru u crkvi na otvorenom gdje ih očekuje bogat program uz katehezu prožet pjesmama te mogućnošću za ispovijed. Važan dio hodočašća je i susret mladih sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem nakon čega u večernjim satima slijedi put svjetla po bistričkoj kalvariji, predstava koju pripremaju mladi, a dugački dan završava klanjanjem u bazilici.

U nedjelju mladi sudjeluju u programu zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba, animiraju pobožnost križnog puta te sudjeluju na svečanoj misi.

Program hodočašća:

subota, 8. rujna
7.20 – polazak hodočasničkog vlaka s Glavnog kolodvora prema Konjščini
9.15 – hodočasnički put kreće iz Konjščine prema Mariji Bistrici
12.00 – euharistijsko slavlje
13.30 – dolazak u Mariju Bistricu, smještaj u školi i šatorima
15.30 – kateheza: fra Žarko Relota (prilika za ispovijed)
17.30 – susret Kardinala s mladima
20.00 – služba svjetla
21.15 – predstava
22.30 – klanjanje pred Presvetim

nedjelja, 9. rujna
9.00 – križni put
11.30 – misno slavlje s hodočasnicima iz Zagreba
14.00 – polazak prema Konjščini
16.15 – polazak hodočasničkog vlaka prema Zagrebu

Pastoralmladih.hr