Ususret blagdanu bl. Marije Propetog Isusa Petković u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku održana je trodnevna duhovna priprava u sklopu koje je u četvrtak, 8. srpnja o djelima milosrđa svjedočila s. Fides Babić, redovnica Družbe Kćeri Milosrđa koju je prije stotinu godina utemeljila bl. Marija Propetog.

Sestra Fides je kazala na početku kako će ukratko govoriti o Božjem milosrđu koje je Bog učinio prema sestrama Družbe Kćeri Milosrđa a i o svemu onome što su sestre učinile prema svim onim ljudima gdje su djelovale.

S radom sestara ovdje u Europi, rekla je s. Fides, može se upoznati preko tiskovina. Ono što je manje poznato jest djelovanje sestara s drugu stranu oceana u Južnoj Americi. Osvrnula se na život blaženice istaknuvši kako je od ranog djetinjstva pokazivala suosjećanje za sve društvene neprilike posebno prema siromašnima i djeci u potrebi. Bog joj je u srce ulio ljubav i suosjećanje prema siromašnima, posebno prema zapuštenoj djeci.

Bila je iz bogate obitelji pa je možda malo čudno kako se toliko zauzimala za siromašne. Gospodin joj je dao tu karizmu, u životu je doživjela Božje milosrđe koje je željela očitovati ne samo riječima nego i konkretnim milosrdnim djelima, kazala je s. Fides.

U malom pitoresknom mjestu Babini gdje je blaženičina obitelj imala imanje odlazila je i okupljala siromašnu djecu i poučavala ih pisanju, čitanju, bila im je učiteljica koja im je prenosila ne samo znanje nego ih je htjela poučiti u vjeri. Zauzimala se za evangelizaciju jer je htjela da sa znanjem i s vjerom idu kroz život.

To je misija koja se očituje i u djelovanju svih sestara Kćeri Milosrđa. S. Fides je kroz prikaz fotografija iz različitih segmenata djelovanja Kćeri Milosrđa progovorila o njihovom načinu djelovanja na tri kontinenta i u 14 zemalja. Blažena Marija Propetog je uvijek isticala kako je družba osnovana kako bi sestre s ljubavlju vršile djela milosrđa i svjedočile Očevu ljubav prema svakom čovjeku. Posebno su se posvetile pomoći siromašnoj djeci i odgoju mladeži.

Najveći apostolat Družbe Kćeri Milosrđa je odgoj siromašne mladeži u njihovim školama. U Hrvatskoj za vrijeme komunizma nisu imale mogućnosti otvarati škole. U južnoj Italiji i Južnoj Americi otvorile su puno škola i sve su velike, preko tisuću učenika od vrtića pa sve do srednje škole. Sestre se zauzimaju za odgoj i pripremaju učenice za život. Sredine u kojima su započele djelovati bile su siromašne. Tamo gdje su došle sestre i otvorile škole ta se sredina preobrazila i postala izvor blagostanja za druge.

Blaženica je uvijek govorila da sestre moraju biti prava slika milosrđa nebeskog Oca i u djeci i potrebitima gledati Isusa Krista. Prikazujući fotografije s. Fides je pokazala jedno zajedništvo sestara Kćeri Milosrđa s domaćim stanovništvom u Čileu i Paragvaju, gdje se u obilježavanju važni događaji i svetkovine. Tada se uvijek nađu zajedno hrvatska zastava, zastava zemlje iz koje utemeljiteljica, i zastava domicilne zemlje. Gdje god djeluju sestre Kćeri Milosrđa, one su glasnice Hrvatske, kazala je s. Fides.

U početku je ova družba djelovala samo u Hrvatskoj da bi 1936. godine prve sestre misionarke poslane u Argentinu gdje i sama Marija Petković odlazi 1940. godine brodom da ih posjeti i učvrsti u karizmi družbe. Tada nije ni slutila da će svoje najplodnije godine misijskog djelovanja ostvariti u tih dvanaest godina jer je tamo ostala do 1952. godine.

U Paragvaj odlazi 1941. godine, prvo do Asunciona a potom do Ibytia, gdje je otvorila prvu kuću i odakle su potekla mnoga zvanja. Morala se brinuti i za zvanja jer je polje rada, obim rada i djelovanja stalno raslo.

Gdje god bi sestre došle prva misija im je bila molitva, krunica s djecom i obiteljima, a svake nedjelje sestre bi pješačile u svoje filijale gdje su imale susrete s djevojkama i zanimale se za nova duhovna zvanja. Sestre su odlazile u obilazak bolesnih i nemoćnih i za pripremu djece za sakramente.

U početku su sestre prosile od kuće do kuće kako bi uspjele napraviti školu da bi se mogla školovati domaća djeca, posebno siromašna. Na poseban način su se zalagale proširiti ljubav prema Mariji i moljenju krunice.

Pozivajući se na riječi pjesme “Tko Mariju ljubi taj se ne gubi”, sestre su zajedno s djecom gajile i razvijale svoju ljubav prema Mariji, našoj nebeskoj majci. S. Fides je svoje predavanje završila molitvom jedne učenice njihove škole koja glasi: “Dragi Bože, hvala ti za naše sestre Kćeri Milosrđa koje nam svjedoče da nas ti voliš.”

Trodnevnica za blagdan bl. Marije Propetog u katedrali je započela u utorak, 6. srpnja molitvom krunice s razmišljanjima blaženice, a nakon krunice slavila se misa. Mise je slavio i na njima propovijedao katedralni župnik don Marin Lučić. U srijedu je nakon mise održano klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.